Lebukott a diplomagyár

Alig ocsúdtak fel a csehek a WikiLeaks portálon közölt prágai amerikai diplomáciai jelentések okozta döbbenetből – amelyek szerint országuk Közép-Európa legkorruptabb állama – máris robbant a következő bomba: a cseh belföldi elhárítás, a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) nyilvánosságra hozott jelentése.

A dokumentum szerint rohamosan nő az igazságszolgáltatás és az alvilág öszszefonódása. Ez manipulált bírósági ítéletekben, a tárgyalásokat befolyásoló érzékeny információk kiszivárogtatásában nyilvánult meg. A gyanús kapcsolatokkal rendelkező bírák és ügyészek, ellenállás nélkül, saját érdekeiknek megfelelően befolyásolják a tárgyalások menetét és az ítéleteket. „Csehországban a klasszikus korrupción túl egyre inkább a kliensrendszer befolyása érvényesül. Ez nehezebben leleplezhető, és egyre veszélyesebb méreteket ölt az igazságszolgáltatásban” – mutat rá a jelentés. Példaként a „plzeni modellt” említi, megállapítva, hogy a súlyos törvénytelenségek más csehországi jogtudományi karon folytatódnak.

Tavaly derült ki, hogy a nyugatcsehországi egyetem jogtudományi karán 1994 óta olyanok kaptak oklevelet – két esetben néhány hét alatt jogtudományi doktori rangot –, akik nem sokkal később a csődeljárási maffia tagjaiként garázdálkodtak. Köztük Milan Siska, a rendőrség korrupcióellenes alakulatának –már leváltott – parancsnokhelyettese, Ján Brázda, volt bűnügyi főigazgató, Vladislav Vetrovec, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBU) főosztályvezetője, későbbi csődbiztos, és az igazságügyminisztérium több főosztályvezetője. Adatokat hamisítottak, melyek alapján Jirí Berky, a bűnbandához tartozó bíró a prágai Union bankot, több tucat vidéki céget csődeljárás alá vont, majd embereik révén valamennyit olcsón felvásárolták, később pedig busás haszonnal adták tovább. Ők a múlt év végén kerültek jogerős ítélettel börtönbe.

Azóta a plzeni karon elrendelt ellenőrzés további ügyeket tárt fel: a plágiumprogram kimutatta, hogy többen egymás diplomamunkáját másolták le, ráadásul Ivan Tomazic, a néhány hete leváltott dékán a doktori disszertációját is mások munkáiból tákolta össze. A „plzeni polip” karjai még működhetnek: Tomazic jelentős végkielégítéssel távozott a posztjáról, ahogy azon kollégái is, akik miatt a felsőfokú intézmény bűntanyává züllött. Tizenkét doktori címet és több tucat egyetemi oklevelet érvénytelenítettek, s vizsgálat még nem zárult le.

Tomás Lichovník, a csehországi bírók uniójának (SU) elnöke elítélte a BIS jelentését. „Konkrétumok híján háromezer bíró és mintegy ezer ügyész becsületébe gázoltak bele. A fekete bárányok megnevezése nélkül az egész igazságszolgáltatásunkat járatták le” – hangsúlyozta a közleményében. Mire Jan Subert, a BIS szóvivője úgy válaszolt: „A BIS már három éve figyelmeztetett a plzeni esetekre.Mostmás intézmények kapcsán ugyanezt tesszük, folyamatban levő ügyekről pedig nem tájékoztathatunk – replikázott közleményében, amelyet vészjósló csend kísér.

Szeretem a pénzt - hirdeti angolul a pénzintézeti tanulmányokat nyújtó prágai egyetem. Más cseh intézményekben is hasonló a hozzáállás, de a módszerek alvilágiak
The official symbol of the Banking Institute University, a monument named "I Love Money", is seen in Prague November 27, 2009. The chancellor of the university dedicated the monument to the students who initiated the Velvet Revolution 20 years ago that eventually saw the overthrow of the Communist government. REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC EDUCATION BUSINESS ODDLY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.