Ötven éve kezdték építeni a falat

A berlini fal áldozataira emlékeztek szombaton a német fővárosban és egész Németországban.

Az ötven éve épült berlini Falra, a megosztottságra és az áldozatokra emlékeztek ma délben Berlinben. Christian Wulff államfő többek között elismerte, hogy sokan nyugaton beletörődtek a Fal létezésébe, nem harcoltak ellene, és ezt szégyenletesnek nevezte. Végül a Falat az emberek bontották le, és nem magától omlott le - emlékeztetett. Ez tanulság mindenkinek, hogy a történelmet mi írjuk, mi alakítjuk. A szabadság legyőzhetetlen, mondta az államfő, aki utalt Willy Brandt egykori kancellár szavaira: az embereket nem lehet hosszú ideig rabszolgasorban tartani.

Klaus Wowereit berlini főpolgármester a legújabbkori történelem legszomorúbb napjának nevezte 1961 augusztus 13-át. A Falnál 136 ember vesztette életét, de ennél jóval többen haltak meg szökés közben a belnémet határon a megosztottság évei alatt. A megemlékezèsen részt vett Angela Merkel kancellár is.

Berlinben ma már csak egy vékony járdacsík emlékeztet arra, hogy hol futott a Fal. Kivéve a falfestők  által kidekorált East Side Galleryt és a Bernauer utcai emlékhelyet,ahol szögesdróttal és őrbódéval együtt mintegy mementóként látható az egykori Fal.

Berlin, Bernauer Strasse: egy gyerek mászik a berlini fal építése megkezdésének ötvenedik évfordulójára emelt emlékmű fémrúdjain.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.