Jön a repülő, megy a wellness

Dupla, de szomorú rekordot állított fel Magyarország. Az összes EU-tagállamot vizsgáló felmérésben nálunk mondták a legtöbben, hogy sehová sem utaztak tavaly pihenni – és az otthon maradás okaként a magyarok jelölték meg leggyakrabban az anyagi gondokat. (Dobogós lett Románia és Bulgária is.) S mindez aligha változik az idén, noha Antonio Tajani ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős EU-biztos azt ígéri, hogy – a 2008–2010-es hanyatlás után – 2011-ben már magához tér az európai turizmus. Irigyelni mindenesetre a kontinens északi felén élőket kell: a legkevesebben Belgiumban, Hollandiában, Dániában és Svédországban spórolnak a nyaraláson.

Nemcsak a gazdasági válság, hanem a változó idők is nyomot hagytak az utazási szokásokon. Egyre többen ülnek például repülőre –amelyet már csak épphogy megelőz az autó –, és ez kétségtelenül a fapados járatok elterjedésének köszönhető. (Az olcsó repülőjegyeket az EU is rendre feltünteti az önnépszerűsítő kiadványokban, kérdés persze, hogy ez mennyire számít az unió áldásának.) A vakációzók több mint fele ma már egyénileg szervezi a saját útját (jaj az utazási irodáknak), és ehhez főként az internetről gyűjt információkat.

A krízis szülte kényszer, hogy az EU-tagországok felében a többség inkább a belföldi nyaralást választja. Tíz emberből nyolc dönt így Görögországban és Bulgáriában, a tagjelöltek közül pedig Horvátországban és Törökországban. A legkevésbé szívesen a luxemburgiak és a ciprusiak maradnak az országhatárokon belül.

Ha már útra kelnek, az uniós polgárok – válság ide, válság oda –megbízhatóan ugyanoda mennek. Olaszország, Spanyolország, Franciaország: az Eurobarometer adatai szerint ezt a triót továbbra sem sikerült letaszítani a legnépszerűbb úti célok trónjáról. Érdekes viszont, hogy az Egyesült Államokba még Görögországnál is többen utaznak vakációzni.

A franciák háromnegyede az idén nyáron inkább Franciaországban marad, de nemcsak anyagi okokból – számol be az amúgy egész Nyugat-Európára jellemző fejleményről az OpinionWay közvéleménykutató. A hagyományos üdülőhelyeknek (Marokkó, Tunézia, Egyiptom) az idén az észak-afrikai politikai zűrzavar miatt fordított hátat sok turista.

Aki nyaral, de takarékoskodni kényszerül, elsősorban a wellness-programokról és a vásárlásról mond le. A következő körben az éttermi kiadásokat fogják vissza a megszorítások sújtotta polgárok. S ezzel az idegenforgalomból élők (az EU-ban 14-15 millióan vannak) bevételei is mindenütt csökkennek: e téren máris megvalósult az európai egység.

A németek lekörözték a franciákat

Németország a második legnépszerűbb úti cél Európában, az utazások számát tekintve (ebbe az üzleti és a szabadidős utak is beletartoznak). Az első helyen továbbra is Spanyolország áll, de Franciaország immár a harmadik helyre szorult – szolgál meglepő adatokkal Dernovics László, a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetője. Az Eurobarometer-felmérésben szereplő „élboly” (olaszok, spanyolok, franciák) a magyar utazók esetében sem érvényes. Magyarországról – megint csak az utazások számát figyelembe véve – a legtöbben Ausztriába mennek, a második helyezett Németország, a dobogó harmadik fokán pedig Románia áll.

Mint Dernovics lapunknak elmondta, a gazdasági válságból kilábalás valóban megfigyelhető: a Németországba utazó magyarok száma 2009-ben még tíz százalékkal visszaesett, de tavaly már tizennégy százalékos növekedést mértek. (P. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.