Botrányos nyári vizsgák Romániában

Differenciált érettségire van szükség – vonták le a következtetést román szakértők és politikusok a botrányos nyári vizsgák végeztével. Még az óvások után is csupán a diákok 45 százaléka ment át a vizsgán.

Több mint százezer diák bukott el, miután az oktatási tárca bekameráztatta a vizsgatermeket. Megoldásként az ellenzék felvetette a többszintű érettségi bevezetését.

– Nem kell mindenkiből elméleti szakembert képezni. Előfordul, hogy egy diák agrármérnöknek felvételizne, de nem jut be az egyetemre, mert gyenge matematikából, és képtelen leérettségizni – érvelt Gabriel Ispaz, a Szociáldemokrata Párt (PSD) oktatási tagozatának alelnöke.

A tanárok egy része is támogatja a többszintű érettségi bevezetését. Többen hangsúlyozták: nem szabad ugyanazt elvárni egy reálszakos diáktól, mint egy olyantól, aki biológia vagy történelem szakos osztályba jár. Mások felhívták a figyelmet a többszintű érettségi hátulütőire is. –Sokkal jobban tükrözi a diákok készségeit, ugyanakkor beszűkíti a lehetőségeiket. A nem emelt szintű oklevéllel rendelkező diák később hiába döntene úgy, hogy mégis egyetemre menne – emelte ki Eugen Palade oktatásügyi tanácsadó.

A változtatással az oktatási minisztert adó demokrata-liberálisok (PD-L) is egyetértenek. A 2014/2015-ös tanévtől lesz is bizonyos fokú differenciálás. Az elvégzett szaktól függően ki-ki más tárgyból vizsgázna, és a nehézségi fok is változó lenne. De arról egyelőre nincs szó, hogy bizonyos szintű érettségivel ne lehetne egyetemre menni.

A szintén kormányzó RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor művelődési miniszter szerint ezt is fontolóra kell venni. Abból indulna ki, hogy a jelenlegi rendszerben többnyire a technikumok diákjai buknak el, vagyis azok, akiknek a szakmájuk gyakorlásához amúgy sincs szükségük érettségi diplomára. – Szigorú érettségire van szükség, ezen nem érdemes változtatni csak azért, hogy az eredmény kilencvenszázalékos legyen –hangsúlyozta. Az IRES telefonos felmérése szerint a lakosság 70 százaléka helyesli, hogy megfigyelőkamerákkal biztosítsák az érettségi korrektségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.