Járt-e Aubry detoxikálókban?

A francia szocialisták – ha félig-meddig burkoltan is, de nehezen félreérthető módon – az Élysée-t és a vezető kormánypártot teszik felelőssé a kampányért, amely internetes honlapokon indult Martine Aubry ellen, aki Nicolas Sarkozy talán legesélyesebb kihívója lehet a jövő tavaszi elnökválasztásokon.

A legfrissebb közvéleménykutatások szerint a szocialista párt első titkára simán nyerne Sarkozyvel szemben, ha ma lenne a voksolás.

– Úgy akar nyerni ellenünk a jobboldal, hogy besározza a jelöltünket – háborgott hétfőn Benoit Hamon, a szocialista párt szóvivője. A baloldal elkeseredettségét és dühét fokozza, hogy a párt még messze nem heverte ki Dominique Strauss-Kahn szexbotrányügyét, amelyet még ma is nem kevesen a szocialista politikussal szembeni összeesküvésnek érzékelnek Franciaországban.

Maga Martine Aubry először vasárnap kelt ki magából, miután tudomást szerzett róla: pár nappal azután, hogy bejelentette, ringbe száll pártja képviseletéért a jövő évi elnökválasztáson, egyes jobboldali portálok dehonesztáló pletykákat kezdtek terjeszteni róla és ügyvéd férjéről egyaránt. A Lille-i polgármester kapcsán a szóban forgó portálok alkoholizmust emlegetnek: e szerint a szocialista párt jelenlegi főtitkára már kétszer is megfordult volna a detoxikálóban. Ügyvéd férjét pedig a honlapok iszlámista körökkkel hozzák összefüggésbe, pusztán azért, mert még 1993-ban egy muzulmán iskoláslányt védett az iszlám fejkendőviselési tilalom miatt indított perben.

Martine Aubry éles hangon cáfolta a vele és házastársával szemben megfogalmazott gyanúsításokat, és bejelentette: bíróságon vesz elégtételt a rágalmak terjesztőivel szemben. Francois Hollande és Ségolene Royal –akik Aubryhoz hasonlóan a szocialista párt színeiben szeretnék kihívni Sarkozyt a tavaszi választásokon – teljes szolidaritásukról biztosították párttársukat, egyben kampánybeli ellenlábasukat. – Rettenetes kampányt ígértek ellenfeleink, de ez azért mégiscsak túlzás – hangoztatta Hollande. Hamon ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a párt megvédi jelöltjeit a rágalmak ellen, de nem követi a jobboldalt az „általa választott, hányingert keltő úton”. Míg a DSK-ügyről az UMP vezetői eddig lényegében nem voltak hajlandók nyilatkozni, az Aubry-botrányt illetően a vezető kormányerő prominensei annál bőbeszédűbbek. Az elnöki párt szószólói azt hangsúlyozzák, hogy Aubry „túlreagálja” a helyzetet, és sürgetik a szocialista politikust: terelje az ügyet mielőbb jogi útra, ha úgy gondolja, hogy méltánytalanság érte.

Martine Aubry határozottan cáfol
Martine Aubry határozottan cáfol
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.