„A fickónak sok pénze van”

– A fickónak sok pénze van. Ne aggódj, tudom, mit csinálok! – Nafissatou Diallo ezt mondta a 180 kiló marihuána birtoklása miatt letartóztatott barátjának, amikor még májusban felhívta az Arizonában letartóztatott férfit. Nafissatou Diallo az a guineai származású New York-i szobalány, aki nemi erőszakkal vádolta meg Dominique Strauss-Kahnt, s ezzel elindította a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérének a bukását.

A beszélgetés – amely 28 órával a Sofitel 2806-os lakosztályában lezajlott események után történt – jó ideje a New York-i hatóságok rendelkezésére állt, de több mint negyven napig tartott, amíg a fulani törzsi dialektusban folytatott párbeszédet angolra fordították. A fordítás, valamint Diallo sorozatban lelepleződő hazugságai alaposan megváltoztatták a 32 éves sértettről a kezdetekben kialakult „jámbor muzulmán asszony” és „szállodai mintaalkalmazott” képét.

Dominique Strauss-Kahn joggal ünnepelhette Manhattanben 600 dolláros szarvasgomba- és tengerisügérvacsora mellett azt, hogy múlt pénteken megszüntették házi őrizetét, levették róla a nyomkövetőt, és visszakapja az óvadékként letett – felesége, Anne Sinclair vagyonából származó – több millió dollárt. A neve kezdőbetűi után DSK-nak hívott 62 éves politikus ellen azonban a nemi erőszakkal kapcsolatos vádpontokat még nem ejtették, bár Diallo szavahihetőségének súlyos megroppanása után kétséges, hogy az esküdtszék hitelt adna-e a rogyadozó vádaknak. Az eljárás teljes megszüntetése akár őszig is eltarthat, s ez nagyban befolyásolhatja a francia szocialisták egyik sztárjának további politikai sorsát.

Franciaországban bal- és jobboldalon heves spekuláció kezdődött arról, hogy a Jospin-kormány egykori gazdasági, és pénzügyi csúcsminisztere vissza térhet-e a politikába. Méghozzá a 2012 májusában esedékes államfőválasztáson Nicolas Sarkozy köztársasági elnök kihívójaként. DSK egyik bizalmasa és a Jospin-kabinet volt európai ügyi minisztere, Pierre Moscovici szerint túl korai még DSK visszatéréséről beszélni, bár azt teljesen nem zárta ki. A Journal du Dimanche című vasárnapi lapnak nyilatkozva bölcs döntésnek nevezte Francois Hollande a PS volt első titkárának javaslatát, miszerint hosszabbítsák meg a július 13-i határidőt, amíg a szocialista jelölteknek be kell jelenteniük, hogy indulnak a párt államfőjelöltségről döntő októberi előválasztáson. Hollande mellett utódja, Martine Aubry jelezte, hogy ringbe száll. Lille polgármestere ugyan örömét fejezte ki, hogy „barátja, Dominique” szabadlábon védekezhet, de a politikai következményekről nem kívánt nyilatkozni.

A felmérések szerint a francia közvélemény erősen megosztott DSK államfőjelöltségét illetően. A szocialista szimpatizánsok inkább, a jobboldaliak kevésbé örülnének egy ilyen fordulatnak. Franciaországban közismerten jóval könnyedebben viszonyulnak a politikusok házasságon kívüli félrelépéseihez, mint az Egyesült Államokban. A luxuséletmódja miatt „kaviárbaloldalinak” tartott DSK-ról köztudottak voltak nőügyei, de eddig szemet hunytak afelett, hogy a csábításban milyen szerepet játszhatott a befolyásával, pozíciójával való nyomásgyakorlás. Ez utóbbi megítélése kezd változni, amit jól mutat, hogy távoznia kellett posztjáról Georges Tronnak, miután az államtitkárról kiderült: rendszeresen – intim helyeken is – „masszírozta” munkatársnőit, akik az elbocsátástól való félelmükben tűrték a szexuá lis zaklatást.

A DSK-ügy érdekessége, hogy miközben Diallo sorozatban – így a sérelmére állítólag még Guineában elkövetett csoportos nemi erőszak ügyében – hazudott az amerikai hatóságoknak, a Sofitel 2806-os lakosztályában történt szexuális kényszerítés és erőszak ügyében eddig nem keveredett ellentmondásokba. Igaz, a The New York Post bulvárlap azt írta, hogy a szobalány pénzért rendszeresen nyújtott szexuális ellenszolgáltatásokat a luxushotel vendégeinek, de ezt a DSK ellen agresszíven nyomozó New York-i ügyészség eddig nem erősítette meg. Diallóról azonban számos más kompromittáló részlet kiderült. Amellett, hogy valószínűleg az eltitkolt, Arizonában ülő kábítószer-kereskedő férjének piszkos pénzét, legalább százezer dollárt tartott különböző bankokban, ismerősének 15 éves lányát sajátjaként jelentette be, hogy egyedülálló anyaként megtarthassa alacsony bérű szociális lakását.

A francia lapok DSK ügyéről
A francia lapok DSK ügyéről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.