Fűt-fát bevesznek

A nagy gyógyszergyárak érdekeit vagy a betegek egészségét védi, hogy mostantól engedélyhez kötik a növényi gyógyszerek árusítását az EU-ban? Erről erősen megoszlanak a vélemények.

„A betegek megbízhatnak az unióban vásárolt hagyományos növényi gyógyszerekben” –ígérte John Dalli egészségügyi EU-biztos, amikor bejelentette, hogy május elseje után csak a törzskönyvezett készítmények maradhatnak forgalomban. A növényi szerek kevésbé szigorú feltételekkel kapnak forgalombahozatali engedélyt, mint a „rendes” gyógyszerek: annyit kell igazolni, hogy az adott termék nem káros az egészségre. És bizonyítani kell azt is, hogy legalább harminc éve (ebből legalább tizenöt éve az EU-ban) tart a növényi gyógyszer biztonságos használata.

„Ki hallott már elrettentő történeteket a ginzengről, az echinaceáról vagy a valeriánáról? Azzal viszont senkinek sincs baja, hogy paracetamolt lehet kapni, pedig ez nagy mennyiségben beszedve halálos is lehet” – háborgott Julie Owens, egy írországi egészségbolt tulajdonosa. Az Avaaz nevű internetes mozgalom (amely a legkülönfélébb környezetvédelmi, emberjogi és politikai ügyekért kampányol) Mentsük meg a növényi gyógyszereket! címmel indított akciót, amelyhez eddig 750 ezren csatlakoztak. Azzal érvelnek, hogy az új uniós szabályozás szinte minden hagyományos kínai, indiai és afrikai készítményt kiszorít a piacról, és ezzel a fogyasztók választási lehetőségeit korlátozza, illetve a nagy gyógyszercégek bevételeit növeli.

Egyetlen gyógynövényt vagy terápiát sem tilt be az EU-irányelv – védekeznek a brüsszeli bizottságnál. Igaz, annyit Frédéric Vincent szóvivő is elismert, hogy az új szabályozás következtében csökken az üzletekben kapható szerek száma. Az EU-observer hírportálon hozzátette: „Most azt mondják a gyártók: nem tudjuk bizonyítani, de hatásos. Mi pedig azt mondjuk: tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy bizonyítsák, különben nem árulhatják többé gyógyszerként!” Egy névtelenséget kérő uniós tisztségviselő szerint azok beszélnek a növényi gyógyszerek üldöztetéséről, akik még a legegyszerűbb bizonyítékokat sem tudják felmutatni, vagyis nem túl biztonságos termékeket kínálnak.

Óvatosságra int a gyógyszereket felügyelő brit ügynökség (MHRA) felmérése. Ebből kiderül, hogy a növényi hatóanyagokat tartalmazó készítményekről az emberek 58 százaléka automatikusan azt hiszi, hogy biztonságosak, csak mert „természetesek”. Ám a növényi gyógyszereknek ugyanúgy lehetnek káros mellékhatásaik, sőt megváltoztathatják egyes „nem természetes” orvosságok hatását is. Arról nem szólva, hogy találtak már a piacon fertőző vagy mérgező anyagokat rejtő növényi csodaszereket is – ilyenkor aligha vigasz a természetesség.

Kamilla
Kamillaszüret után. Ha gyógyszerként forgalmazzák, hivatalos papír is kell hozzá
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.