Kivégzés volt, nem tűzharc

Nem tűzharcban halt meg 2009. április 16-án a bolíviai Santa Cruzban Rózsa Flores Eduardó,Magyarosi Árpád és Michael Dwyer, hanem kivégezték őket. Nem a Las Americas Hotelben, ahogy azt Evo Morales elnök ügyészsége állítja, hanem jóval távolabb, feltehetőleg a repülőtéren, közvetlenül életben hagyott „terrorista társaik” elszállítása előtt.

Tarjányi Péter rendőrségi szakértő, egykori kommandós, a család kérésére megkísérelte rekonstruálni a bolíviai biztonsági erők állítólagos akcióját. Azt mondja, kő kövön nem maradt volna abban a szállodában, ha ott valóban tűzharcot vívtak volna a kommandósok Rózsa Floresékkel. A bolíviai televíziókban és ma már a YouTube-on is fellelhető felvételek szerinte inkább azok igazát erősítik, akik szerint a Las Americas Hotel csak egy kreált helyszín. Kellett egy hely, ahová a máshol (a repülőtéren) elkövetett gyilkosságot leplezendő elhelyezhették a holttesteket, hogy később bemutathassák őket a médiának.

Tóásó Előd – ha módja lesz rá –minden bizonnyal beszámol majd a ma kezdődő tárgyaláson elfogásuk körülményeiről, hogy miképpen kísérték fel őt és a bolíviai-horvát Mario Tadicsot egy már felszállni készülő helikopter fedélzetére, amely percekkel később felemelkedett, miközben a földön lövések dördültek.

Más bizonyíték is van azonban arra, hogy Santa Cruzban gyilkosság történt. Magyarosi Árpád holttestét 2009. május 3-án hazaszállították. Hivatalos bolíviai források szerint halálát fulladás okozta, ezt megerősítendő vagy cáfolandó a család igazságügyi boncolást kért, ám a kérést elutasították. – Ha kifognak egy azonosíthatatlan vízi hullát a Dunából, automatikusan elvégzik a hatósági boncolást. Az erősen kétséges körülmények között, külföldön meghalt ember esetében viszont a hatóságok hallani sem akartak róla – mondta a család egyik jogi segítője. Olyannyira nem, hogy még azt is megpróbálták megakadályozni, hogy a család költségére végezzék el a boncolást. Az egyik budapesti kórház rendőrségi megbízásait látta veszélyben a hatóság által egyszer már elutasított kérés teljesítésével, egy másik vezetője pedig az után lépett vissza, hogy már a szerződést is előkészítették. Az illető szavaiból kicsengett, valaki rászólt telefonon.

Végül krimibe illő körülmények között csempészték a Fővárosi Temetkezési Intézetből Esztergomba, ahol a boncolás megdöbbentő eredménnyel zárult. Magyarosi testét hét lövés érte, ebből három a karját törte szilánkosra; a lőirányokból Tarjányi arra következtet, hogy Magyarosi feltartott kézzel állt vagy térdelt, amikor a lövések érték. A kezén nem találtak lőpornyomot, ez kizárja, hogy tűzharcban vett volna részt. Még a halál beállta előtt eltörték az orrcsontját. Ütéstől, rúgástól származó súlyos sérülések sokaságát találták a testén. Kezein húsig hatoló sebeket okozott a szíjbilincs. Bolíviai részről nem adtak magyarázatot arra,miért kellett megbilincselni egy félholtra vert embert, akinek a kezében nem volt fegyver, viszont több lövéssel szilánkosra törték a kézcsontját?

A boncolás eredménye azt valószínűsíti: Magyarosit elfogták, összeverték, s miután már nem volt rá szükség, kivégezték. Tarjányinak van azonban még egy sejtése. A Magyarosi testében talált lőszermagok olyan fegyverekből származnak, amelyeket Bolíviá ban sem a hadsereg, sem a rendőrség különleges erői nem használnak. Akkor kik ölték meg a Rózsa Flores-féle „terroristacsapat” tagjait?

A boncolási jegyzőkönyv birtokában a család feljelentést tett szándékos emberölés miatt, az ügyészség azonban elutasította őket. Indoklásuk szerint az ügyben korábban már másvalaki tett feljelentést, amit azonban nem találtak megalapozottnak. Mivel az újabb feljelentés tartalmában azonos, így az eljárásra nincs lehetőség. A Legfőbb Ügyészség is ugyanígy látja a helyzetet, noha az első, a családdal azonban kapcsolatban nem álló feljelentés óta fontos új bizonyíték (a boncolási jegyzőkönyv) került a feljelentők birtokába. A hozzátartozók ezek után már csak a nemzetközi jogi fórumokban bízhatnak, ahol – elmondásuk szerint – nagyobb jelentőséget tulajdonítottak Magyarosi boncolási jegyzőkönyvének, mint Magyarországon.

Komputerlecke a rácsok mögött

Dél-amerikai viszonyok között állítólag nem szokatlan módon a közelmúltig egy börtönben raboskodott a terrorizmussal vádolt Tóásó Előd és a 2009-ben őt letartóztató ügyész, akit időközben korrupciós vádakkal küldtek rács mögé. Úgy hírlik, az illető „Dr. Tóásónak” szólítja az egykori célszemélyt, s a nyelvi nehézségek dacára igyekszik minél többet tanulni tőle – informatikából. (F. Gy. A.)

Tóásó Előd
Tóásó Előd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.