Holttestek mobiltelefonnal fotózva

Kivégzett katonák, felakasztott emberek, hátrakötözött kezű hullák: ezek láthatók a mobiltelefonnal készített felvételeken. Több felkerült a YouTubera, egyet az al-Dzsazíra tévétársaság is bemutatott. Állítólag a Kadhafi-párti katonák végeznek így társaikkal, ha azok nem hajlandók elég keményen fellépni a felkelőkkel szemben.

Nem tudni, a felvételeket ki készítette és azt sem, hogy hiteles bizonyítéknak tekinthetők-e. A felbontások rosszak, csak sejteni lehet, hogy a líbiai hadsereg egyenruhájába öltözött emberek láthatók rajtuk. Az al-Dzsazírán megjelenő kommentekben többen bizonygatják, hogy ez a valóság, ám akad, aki azt állítja: ezeket a katonákat valójában a felkelők gyilkolták meg. A hírtelevízió állítása szerint a felvételt ők a felkelőktől kapták, akik Tripolitól nyugatra filmezték le a holttesteket.

A Spiegel online szerint több tucat hasonló film kering az interneten, és akár bizonyékként is használhatók arra, hogy Kadhafi népirtást követ el. A nemzetközi közösség éppen ilyesmire vár: a nyugati vezetők közül többen hangoztatják, hogy az ENSZ csak akkor avatkozhat közbe katonai erővel, ha bizonyított, hogy Kadhafi népirtást hajt végre. Minél több ilyen felvétel kerül nyilvánosságra, annál nagyobb a nyomás, hogy a világ „tegyen végre valamit”. De építhető-e katonai stratégia mobiltelefonos képekre?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.