Hóvirág vizsgálta át a magyar gép utasait

Bár a Líbiában dolgozó 24 magyar és 72 külföldi vasárnapi hazahozatala a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak kíséretével zajlott le, úgy tűnik, a sikerben csak azok részesülhettek, akik önerőből képesek voltak eljutni a polgárháború szélére sodródott Tripoli repülőterére.

- Aki akart, eljöhetett most - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Hajdú János. A TEK főigazgatója a repülőtéren uralkodó polgárháborús helyzetre hivatkozva tegnap kimagaslónak értékelte az akció lebonyolítását. A dandártábornok hozzátette: ha nem kaptak volna felszállási engedélyt, akkor a 19 kilométerre fekvő tengerpartot célozták volna meg, ám ekkor „háborús terepen" kellett volna átkelniük asszonyokkal és gyerekekkel - idézte az MTI. Innen hajóval jöttek volna tovább.

Azzal kapcsolatban, hogy a Líbiában maradt magyarok miért maradtak az észak-afrikai országban, Martonyi János külügyminiszter is csak találgatott, de leszögezte: önszántukból nem éltek a rendkívüli járattal. (Ez azonban csak a líbiai magyar követség munkatársairól tudható biztosan, akik jelezték maradási szándékukat, miközben sok más európai ország bezárta képviseletét.)

A magyar akció a Malév egyik Boeing–737-esével zajlott le (Hajdú szavai szerint is ez adta a költségek javát), így nem világos, miért volt nélkülözhetetlen a tavaly szeptemberben megalapított TEK szerepe egy olyan akcióban, amelyet más országok vagy civil gépekkel, vagy a saját hadseregük katonai gépével oldottak meg.

Igaz, Hajdú szavai szerint a kaotikus repülőtéri körülmények között a líbiai biztonsági ellenőrzés nem volt elfogadható, így a TEK emberei is átvizsgálták az utasok csomagjait saját kutyájukkal, Hóvirággal. A főigazgató vasárnap Hende Csaba honvédelmi miniszternek bravúros fel- és leszállásról tett jelentést a kamerák előtt, bár a gép személyzete szerint nem ehhez kellett bravúr, hanem ahhoz, hogy a zűrzavaros repülőtéren összeszedjék a magyar gépre várakozókat.

A főigazgató elmondta: az akcióra pénteken kapott utasítást Pintér Sándor belügyminisztertől. A gépet Martonyival együtt fogadó Hende szerint az akcióról a szombat esti kormányülésen született döntés –és az engedélyek beszerzése miatt tudtak csak vasárnap indulni. Készek lennének egy újabb útra is, bár egyelőre a kormány nem tervez ilyet. Hajdú elmondta, nincsen információja arról a magyar férfiról, akit állítólag elraboltak Líbiában. Elismerte, hogy egy magyar és két brit állampolgárt kénytelenek voltak otthagyni, miután nem volt érvényes útlevelük, így a líbiai fél nem engedte őket kilépni az országból.

Eközben a brit és a német erők már a sivatagból mentették ki több száz állampolgárukat, akik olajipari létesítményekben dolgoztak. A katonák által vezényelt és lebonyolított akciókhoz nem kérték a líbiai hatóságok engedélyét, ami jelzi az ország kaotikus állapotát.

Céges busszal mentünk a tripoli repülőtérre, biztonsági okokból nem a főúton, hanem kisebb utakon – osztotta meg tapasztalatát egy kint dolgozó magyar, aki a múlt hét folyamán tért haza Líbiából. Szavai szerint a követséggel volt ugyan kapcsolata, de végül nem igényelt tőlük semmilyen segítséget. Nem tagadta, a bizonytalan helyzetben félelem is volt benne, hiszen nem lehetett bizonyos abban, hogy külföldiként biztonságban van. –Ennek ellenére, ha lehetőségem lenne rá, visszamennék – mondta, bár erre a közeli hónapokban nem valószínű, hogy sor kerül.

Hajdú János a sajtótájékoztatón
Hajdú János a sajtótájékoztatón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.