Luxus a Nílus mentén

Kétségkívül sok a mendemonda Hoszni Mubarakról és családjáról – már csak azért is, mert maga az elnök mindig igyekezett homályban hagyni vagyoni helyzetét. Az egyiptomi kormányzat megpróbálta azt a látszatot kelteni, hogy az elnök valóságos aszkéta, a nép fia. Ehhez képest szép kis vagyon gyűlt össze a Mubarak család kezében.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és családja Kairóból Sarm es-Sejkbe távozott - jelentette az al-Arabíja arab hírtévé. Mubarak gyakran tartózkodik Sarm-es-Sejkben, ahol rezidenciája van, és ott rendszeresen fogad vendégeket is. Az al-Arabíjának az elnök távozásáról szóló első jelentése még úgy szólt, hogy a Mubarak család elhagyta Egyiptomot.

Már január utolsó napjaiban, az egyiptomi tiltakozási mozgalom kezdetén is elterjedt a híre, hogy az elnök legközelebbi családtagjai, köztük kisebbik fia és brit állampolgársággal is rendelkező felesége már Londonban vannak. A Mail on Sunday című konzervatív londoni lap azt is megírta, hogy az elnökjelölti pozícióval is hírbe hozott Gamal Mubarak magángépével és 97 bőröndből álló poggyászával érkezett Londonba, és kíséretében volt csinos, szőke, brit állampolgárságú felesége is. A hírt később cáfolták.

Kétségkívül sok a mendemonda Hoszni Mubarakról és családjáról – már csak azért is, mert maga az elnök mindig igyekezett homályban hagyni vagyoni helyzetét. Az egyiptomi kormányzat megpróbálta azt a látszatot kelteni, hogy az elnök valóságos aszkéta, a nép fia. Ehhez képest szép kis vagyon gyűlt össze a Mubarak család kezében, amelyről pontos adat nem, csak nagyságrendi becslés létezik. Eszerint 40–70 milliárd dollárra tehető az értéke, amit akkor tudunk igazán felbecsülni, ha összehasonlításként leírjuk a világ leggazdagabb emberének, Bill Gatesnek a vagyonát, ami tavaly 54 milliárd dollár volt.

A Mubarak-vagyon jelentős része ingatlanban fekszik: Londonban, Párizsban, New Yorkban, Dubaiban, Frankfurtban és Los Angelesben is vannak ingatlanok a családtagok nevére bejegyezve. S akkor még nem beszéltünk az egyiptomi házakról, üdülőkről, a szállodákról szerte a nagyvilágban, valamint a svájci és angol bankszámlákon tartott pénzekről, illetve más befektetésekről.

Hogy a vagyon honnan származhatott, arról csak sejtések vannak. Hírek szerint magaMubarak alapozta meg még katonatisztként a hadsereg szerződéseiből. Amikor államfő lett, vagyonát szétosztotta az anyai ágon Walesből származó felesége, Suzanne és két fia, Alaa és Gamal között. Igazán az elmúlt harminc év során duzzadt fel a kontó, méghozzá a közel-keleti országokban megszokott „baksis” révén.

Mind az amerikai ABC televízió, mind a londoni Guardian hírül adta, hogy a nemzetközi befektetők a vállalkozásaik bizonyos százalékát helyi üzletemberek tulajdonában hagyják. Ez a százalék még Egyiptomban a legszerényebb – mindössze 20 százalék –, másutt akár 51 százalék is lehet. Ezen a tulajdonrészen a külföldiek valójában politikai befolyást vásárolnak – a Mubarak család elég magas pozícióban volt ahhoz, hogy az ajánlatokból hasznot húzzon. Suzanne Mubarak magánvagyonát 3–5 milliárd dollárra becsülik, elsőszülött fiáét, a nyilvánosságot kerülő Alaáét pedig legalább 8 milliárdra. A leggazdagabb közülük a 47 esztendős Gamal, aki az USA-ban tanult, majd a Bank of America egyiptomi, illetve londoni kirendeltségén dolgozott, s később Medinvest Associates néven saját befektetési társaságot alapított. A Hyundai, a Skoda és a Vodafone egyiptomi szerződéseit tető alá segítő Gamal vagyonát 17 milliárd dollárra becsülik.

Mubarak és felesége, a walesi származású Suzanne 1999 szeptemberében
Mubarak és felesége, a walesi származású Suzanne 1999 szeptemberében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.