Új sajtótörvény készül Varsóban is

A legnagyobb lengyel véleményformáló napilap, a Gazeta Wyborcza(GW) kommentárban reagált a nyilatkozatra, amelyben Mikolaj Dowgielewicz, a kormány európai ügyekkel foglalkozó miniszter megvédte Orbán Viktort, illetve a magyar médiatörvényt.

A szerkesztőségnek Dowgielewicz a nyilatkozat után azt mondta, hogy nem védi a törvényt, megvárja az Európai Bizottság hivatalos állásfoglalását. Ehhez hozzátette, hogy „nehéz egyetérteni a paternalista kritikával, amellyel néhány nyugati tagállam előállt a törvény kapcsán".

A varsói lap internetes kiadásában ezt azzal kommentálta, hogy ha Lengyelország azt szeretné, hogy az EU legjelentősebb államai közé sorolják, nem hallgathat. „Nem lehet az unión belüli magyar-lengyel szövetség védelmében hitelt veszíteni, mert így az európai elvek hirdetése Keleten, például Fehéroroszországban, tartalmatlan prédikációvá lesz" -írta tegnap a GW.

Egyébként a lengyel kormány tegnap vitatta meg az új sajtótörvény tervezetét. Alkotmánybírósági döntés kötelezte, hogy az államszocializmusból megmaradt relikviát felújítsák. A törvénytervezetet a sajtóban sokan vitatják.

Stefan Bratkowski, az újságíró szövetség tiszteletbeli elnöke például azt mondta, felesleges az újságírókra, a lapokra külön jogszabályt alkotni, megfelelők az általános törvények. A tervezet újdonsága, hogy törli a lapok számára eddig kötelező sajtóbeli válasz intézményét, s megmarad a ténybeli tévedésekre a helyreigazítás.

Az újságoknak regisztráltatniuk kell magukat, s ezt az internetes kiadványok is megtehetik, de nem kötelező számukra. A blogok, internetes magánoldalak, közösségi portálok nem számítanak sajtónak, s nem vonatkozik a bloggerekre az újságírói titokvédelem joga sem.

Meghatározták az újságíró fogalmát: ez az a szerző, szerkesztő, aki egy szerkesztőséggel kapcsolatban állva fejti ki tevékenységét. Főszerkesztő ezentúl lehet nem lengyel állampolgár is. A törvénytervezet a napilapok esetében 12 órára, a hetilapok, folyóiratoknál három napban maximálta az interjúk szerzői jóváhagyásának idejét.

Fontos újdonság, hogy ezentúl a gazdasági társaságokra és önkormányzatokra is kiterjed a tájékoztatás kötelezettsége. A törvénymódosítás nem törli el a sajtóban elkövetett becsületsértés esetén kiróható maximum egyéves börtönbüntetés lehetőségét. Ezt a BTK módosításakor akarják végrehajtani.

Bírálta Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter a magyar médiatörvényt kedden Brüsszelben, ahol az uniós pénzügyminiszteri tanácskozáson vett részt. – A sajtószabadság a demokrácia abszolút parancsolata, ám minthogy belső magyarországi kérdés, ott is kell tisztázni. Mindazonáltal, ha egy ország egyszerre kerül vitába a médiával és az EU-val, nem kínálkozik sok megoldási lehetőség – fejtegette. (APA)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.