Ciprus nem blokkol, csak befagyaszt

A labda Törökország térfelén pattog – nyilatkozta lapunknak Nikolaos Emiliou ciprusi külügyminiszter-helyettes, aki cáfolta, hogy Ciprus blokkolná a török–EU csatlakozási tárgyalásokat.

Hat tárgyalási fejezetet egyoldalúan „befagyasztott” Ciprus tavaly decemberben, Törökország „negatív hozzáállása” miatt. Idetartozik az EU közös külpolitikája is, a törökök megvétózzák ugyanis Ciprus felvételét olyan nemzetközi szervezetekbe, amelyeknek Törökország már a tagja. Nikolaos Emiliou példaként említette az OECD-t (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet).

– Ám mi nem blokkoljuk a csatlakozási tárgyalásokat, annak ellenére, hogy Törökország megszállás alatt tartja Ciprus területének egyharmadát, továbbra sem engedi be a török kikötőkbe és repülőterekre a ciprusi hajókat és repülőket, s nem ismeri el a Ciprusi Köztársaságot sem – sorolta a gondokat a külügyminiszter-helyettes, aki tegnap Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkárral tárgyalt Budapesten. A 2011 első felében esedékes magyar soros elnökség alatt Emiliou radikális változásra nem számít a török–EU kapcsolatokban.

Tizenhárom tárgyalási fejezetet már megnyitottak: ezzel érzékeltette Nikolaos Emiliou, hogy Ciprus nem áll a török integráció útjában. Pedig az uniós felvételi tárgyalásokat azzal a feltétellel kezdték el, hogy Törökország eleget tesz a kötelezettségeinek, de ez –hangsúlyozta a ciprusi politikus – a mai napig nem történt meg. – Ha a törökök komolyan gondolják az EU-csatlakozást, változtatniuk kell az álláspontjukon – közölte.

Mégis bízik Emiliou a kedvező fejleményekben, ahogy bízik a megosztott Ciprus újraegyesítésében is, noha szerinte „ezúttal is Törökország a probléma”. A törökök nemcsak csapatokat állomásoztatnak a szigetország megszállt északi részén, de török telepeseket is odavittek, és pénzelik a helyi rezsim működését.

Jövő januárban, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár jelenlétében újból egyeztetnek a ciprusi görög és török közösség vezetői. A konfl iktus rendezésének esélyeit növelheti egy másik történés is: 2011 májusában parlamenti választásokat tartanak Törökországban. – Már önmagában ez a két esemény sok mindent megváltoztathat, de ma még nem tudom, menynyire legyek bizakodó – mondta Emiliou.

Nikolaos Emiliou
Nikolaos Emiliou
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.