Hollandiában hagyomány otthon szülni

Tessa Hobbs azt tervezte, hogy otthon szüli meg kisfiát. A fiatal holland nő szerint úgy természetesebb, és a kisbabának is jobb. – Ha kórházba kell mennem végül, az sem baj – nyilatkozta a Radio Netherlands World wide-nak (RNW). Otthon szülésre biztatták a helyi hagyományok és a holland egészségügyi rendszer is. Az országban a szülések közel harminc százaléka otthon zajlik, a fájdalomcsillapító használata pedig kórházi szüléseknél sem egyértelmű.

– Mélyen beépült az emberek tudatába, hogy a terhesség és a szülés teljesen normális folyamatok egy nő életében. És a holland nők ma is nagyon erősen hisznek saját testük erejében – mondta a szintén az RNW-nek nyilatkozó bába, Beatrijs Smulders.

A holland rendszer nyugodtan biztathatja otthon szülésre a kismamákat, ugyanis jól szervezett kórház- és mentőhálózat gondoskodik az ellátásról, ha komplikációk merülnek fel. Végül Tessa is kórházban szülte meg kisfiát, ám percekkel azután, hogy kiderült: gond lehet, kórházba szállították. Ez azonban nem szegte kedvét, következő gyermekét is otthon próbálja majd megszülni. Az első szülésüket otthon tervező nőknek végül felét szállítják kórházba, második és további szüléseknél ez az arány már csak húsz százalék.

Ha egy holland nő kisbabát vár és a terhesség során minden rendben zajlik, lehetséges, hogy úgy szüli meg gyermekét, hogy a kilenc hónap alatt orvossal nem is találkozik. A terhesség hatodik hete után találkozik először a választott bábával, aki megvizsgálja és akivel megbeszéli, otthon vagy kórházban akar-e szülni. Aki az utóbbit választja, annak a biztosítójával is egyeztetnie kell arról, vajon biztosan minden kórházi költséget állnak-e.

Azt is érdemes tisztázni, hogy a szülés közben igényel-e fájdalomcsillapítást a leendő anya. A hollandok ugyanis a természetes szülés hívei, ezért ezt külön kérni kell. A legtöbb kórházban pedig munkaidő után (vagyis miután az aneszteziológusok hazamentek) nincs is lehetőség érzéstelenítésre. Igaz, manapság sok holland nőgyógyász lobbizik azért, hogy ez változzon, és bárki bármikor kaphasson érzéstelenítést.

A holland rendszer legvonzóbb eleme a „kraamzorgrendszer”: a szülés után egy hétig segítséget kap az anya. Jól képzett nővérek mennek ki mindenkihez, és vizsgálják az újszülöttet és az édesanyját mindennap. Emellett segítenek, amiben tudnak: megmutatják, hogyan kell szoptatni, pelenkázni és elaltatni a kicsit, vigyáznak a nagyobb gyerekekre vagy akár főznek valamit és elvégzik a kisebb házimunkákat.

Természetesen Hollandiában is folyamatos vita zajlik arról, biztonságos-e az otthon szülés. Miután kiderült, hogy Európán belül Hollandiában a legmagasabb a csecsemőhalálozások aránya, 530 ezer szülés vizsgálatával készítettek felmérést a kérdésben. A BBC által is ismertett kutatás megállapította: az egészséges, alacsony kockázati csoportba sorolt nők esetében nem volt különbség az otthoni és a kórházi szülés között.

Újszülött súlyát méri a bába egy amszterdami lakásban
Újszülött súlyát méri a bába egy amszterdami lakásban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.