Toborozhatnak melegeket Amerikában

A Pentagon utasítása értelmében a fegyveres erők mostantól meleg és leszbikus újoncokat is toborozhatnak, noha a nemi irányultságra továbbra sem kérdeznek rá. Ez a világban egyáltalán nem számít különlegességnek.

Az USA huszonöt ország gyakorlatához zárkózott fel, az Egyesült Államokban azonban ez példátlan lépés.

A kérdésmegosztja az amerikaiakat,mégpedig sokkal inkább a döntéshozókat, mint a nyitást négyötödös arányban támogató közvéleményt. A szerdai The New York Times „történelmi lépésről” ír címoldalán. A meleg katonák egyenjogúsításának élharcosa, Dan Choi hadnagy, a Nemzeti Gárda arab nyelvi specialistája azonnal kérte újrafelvételét a fegyveres erőkbe. Ő tavaly egy tévéműsorban kürtölte világgá: férfival van kapcsolata.

Mégpedig azért tette, hogy nyomást gyakoroljon a még az elnökválasztási kampány alatt darázsfészekbe nyúlt Barack Obamára: tartsa be ígéretét, és törölje el a Bill Clinton elnöksége alatt – kínos kompromisszumként – hozott „Ne kérdezd, ne valld meg!” szabályt. Choi hadnagy sorsa a kényszerleszerelés lett, mint az elmúlt 17 évben csaknem 14 ezer társáé.

A toborzók ugyanakkor kötelesek figyelmeztetni a jelentkezőket, hogy a Pentagon újra visszatérhet a „Ne kérdezd, ne valld meg!” érvényesítéséhez, hiszen egyelőre ez a törvény. Az áttörést az hozta meg, hogy a múlt héten egy kaliforniai szövetségi bírónő alkotmányellenesnek nyilvánította a jogszabályt. Ez jobboldali bírálatot váltott ki: egyes bírók a politikai aktivizmust bújtatják az igazságszolgáltatás köntösébe – rikoltozott a szélsőséges konzervatív tábor.

A képviselőház és a szenátus szakbizottsága már szavazott a tilalom feloldásáról, de az utóbbi plénuma előtt a republikánusok ügyrendi manőverrel kisiklatták a nyitást. Az Obama-adminisztráció pedig csapdahelyzetben van: az igazságügy-minisztérium a közvádló szerepét is ellátja, feladata tehát a hatályos, nem pedig a tervezett jogszabályok érvényesítése.

Az egyenruhásmelegek befogadását az USA első számú katonája, Mike Mullen tengernagy is támogatja. Az egyes haderőnemek vezetésében ugyanakkor komoly ellenzők is vannak. A nyitást pártolók arra hivatkoznak: Amerika biztonsága sínyli meg, ha ilyesmi miatt nem a legjobbak kerülnek a fegyveres erőkhöz. Az egyik fő ellenérv az, hogy a katonák olyan helyzetekbe kerülnek, együtt zuhanyoznak vagy a hideg miatt egymáshoz bújva alszanak, ami más hivatásokra nem jellemző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.