Életfogytig ülhet a gyilkos szaúdi herceg

A londoni Old Bailey bíróságon bűnösnek mondta ki az esküdtszék, szerdán pedig a bíró életfogytiglani, de legalább húsz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a szaúdi királyi család egyik prominens tagját szolgája meggyilkolása miatt.

Szaud bin Abdulaziz bin Nasir al-Szaud herceg, Abdullah király unokája fényűző nevelést kapott hazájában, de menekülni vágyott a rijádi vallási, kulturális és szociális korlátozások elől. Így került megszámlálhatatlan arab, távolkeleti és orosz oligarchához hasonlóan Londonba. A West Enden, a Marylebone Road-i Landmark szállodában telepedett le a szaúdi monarchia által eredetileg engedélyezett három hónapra. A szálloda személyzete által nőies és puha külsejűnek leírt herceg szolgája, Bandula Abdulaziz társaságában érkezett a brit fővárosba. A pár elválaszthatatlan volt egymástól, tanúvallomások szerint a délután közepéig aludtak, majd kivettek egy összeget a hotel széfjében biztonságba helyezett 30 ezer dollárból, a nap hátralévő részét luxuséttermekben és bárokban töltve. Aki látta őket, nem kételkedett a 34 éves herceg és 32 éves szolgája kapcsolatának természetében. A szaúdi arisztokrata több, erotikus masszázsért és egyéb szolgáltatásokért óránként akár 200 fontot is felszámító férfi szexipari dolgozót is meghívott lakosztályába.

A nincstelen árva Bandula Abdulaziz látszólag arany életet élt a herceg szolgálatában, de súlyos árat fizetett ezért. A szadista Szaud herceg rendszeresen fi zikailag bántalmazta a megfélemlített férfi t. Az arisztokrata balszerencséjére biztonsági kamerák két alkalommal is megörökítették, amint halála előtt néhány héttel a szálloda liftjében, majd néhány órával a tragédia előtt egy olasz étterem előtt agyba-főbe verte kísérőjét. Brit nyomozók feltételezése szerint a szállodai szoba magányában ismételt, szisztematikus testi erőszakra kerülhetett sor. A szolga kihűlt, súlyos zúzódásokat szenvedett holttestét Valentin-napon találták meg, egy órával azután, hogy a herceg riasztotta a rendőrséget. A súlyos zúzódásokat egy korábbi rablótámadással magyarázta. A nemzetközi sajtót lebilincselte, hogy az áldozat arcát nyilvánvaló harapások csúfították el, míg vérét kimutatták a herceg alsónadrágján. A világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb királyi családjának tagja mindent bevetett, hogy diplomáciai mentességre hivatkozva kibújjon a büntetőeljárás alól. Védői a londoni külügyminisztérium állásfoglalása mögé bújva próbálták elkerülni a szaftos részletek nyilvánosságát. Kiderült, hogy hazájában homoszexualitásáért halál várna rá. Kiszabadulása után várhatóan politikai menedékjogot kér majd (ha megéli) az Egyesült Királyságban. A herceg ugyan diplomata-útlevéllel érkezett Nagy-Britanniába, de playboyturistaként viselkedett. Így a kért védettséget vagy a második legjobb megoldásnak vélt egymillió fontos váltságdíjat és házi őrizetet semmi nem indokolta. Brit hatóságok egyaránt tartanak attól, hogy a két ország közötti gazdasági-politikai együttműködés megsínyli a történteket, illetve Szaud herceg ellen muzulmán fundamentalisták merényletet kísérelnek meg az elvileg szigorúan őrzött Belmarsh börtönben, ahol korábban a Nagy Vonatrabló, Ronnie Biggs is raboskodott.

A gyilkos és áldozata a szállodai lift biztonsági kamerái képén
A gyilkos és áldozata a szállodai lift biztonsági kamerái képén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.