Politikai merénylet Lódzban

A lengyel–lengyel háború első halálos áldozata – így jellemezte a keddi lódzi gyilkosságot a varsói sajtó. Kedd délelőtt egy 62 éves czestochowai férfi behatolt a középlengyelországi nagyvárosban egy EP-képviselő irodájába, és ott megölte Marek Rosiakot, aki a jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság Párt (PiS) képviselőjének asszisztense volt.

Egy másik képviselői titkár életveszélyes sérüléseket szenvedett. A tettes többeket megsebesített gázpisztolyból átalakított lőfegyverével. A megtámadott iroda közelében volt a városi rendőrség székháza, annak felügyelői fogták le a gyilkost.

A büntetlen előéletű férfi négy nappal korábban érkezett Czestochowából. A gyilkosság idején józan volt. Azt kiabálta, hogy gyűlöli és meg akarja ölni Jaroslaw Kaczynskit, a PiS elnökét, volt miniszterelnököt, akinek ikerfivére, Lech Kaczynski áprilisi repülőkatasztrófa-haláláig az ország államfője volt. A testvér indult az elnöki posztért, ám a választáson vereséget szenvedett.

A merénylet megdöbbenést keltett Lengyelországban. Kaczynski azonnal a politikus és pártja elleni gyűlöletkampányról beszélt, ami szerintük kiprovokálta a tettet. A pártelnök további véres akciókat vizionált. Ezeket szerinte azon kampány váltja ki, amelyet a kormányzó jobbközép Polgári Platform (PO) és a sajtó folytat ellene. A PO politikusainak első reakciója a megdöbbenés és az együttérzés szavai voltak. A jobboldali-nacionalista sajtó Kaczynski érvelését vette át sietve, s a jobboldal elleni erőszakhullámról ír.

A Newsweek Polska kommentárja szerint viszont éppen Jaroslaw Kaczynski gerjeszti a szélsőséges politikai indulatokat. Ő az, aki – az elnökválasztási kampányban tett ígérete ellenére – nem hagy fel a lengyel–lengyel háborúval. – Aki szelet vet, vihart arat – írta a tekintélyes hetilap szerzője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.