Kiátkozással fenyeget a lengyel egyház

Világnézeti háborúvá lett Lengyelországban a választási harc. Ismét a lombikbébi-eljárás szabályozása körül tört ki politikai vihar.

Levelet intézett a lengyel püspöki kar az ország legfőbb vezetőihez és parlamenti pártjaihoz. Az üzenet tartalmát az egyházi szóvivő nem akarta ismertetni, de a média biztosra veszi, hogy a levél a lombikbébi-eljárások (angol rövidítéssel IVF) törvényi szabályozásának ügyével foglalkozik. A héten erről kezd tárgyalni a szejm, amely előtt már hat törvénytervezet van. A baloldali SLD párt megengedő, támogató megoldást terjesztett be – míg a konzervatív–liberális kormánypárt, a Polgári Platform (PO) politikusai több megszorítással élnének. Egy jobboldali politikus viszont börtönnel büntetné az eljárás alkalmazóit.

A katolikus doktrína tiltja ezt az immár harminc éve létező eljárást, amelynek egyik megalkotója éppen most kapott orvosi Nobel-díjat. A püspökök levelének tartalmát nem is kell nagyon találgatni, hiszen Henryk Hoser érsek, az egyház bioetikai bizottságának elnöke a minap azt mondta: azok a képviselők, akik ilyen törvényt megszavaznak, „kizárják magukat az egyházból”. Ez a XXI. században szinte példátlan módon kiközösítéssel/kiátkozással fenyegeti a politikusokat, ha azok az egyházi doktrínát nem veszik figyelembe.

Lengyelországban működnek IVF-klinikák, hiszen gyermeket óhajtó családok tízezreinek nincs más esélyük. Az eddigi rendszerben azonban a jog nem szabályozta az eljárást, és a társadalombiztosítás sem vett róla tudomást.

A lengyel egyház szerint ezek a házaspárok is csak a természetes utat választhatják, egyébként bele kell nyugodniuk a gyermektelenségbe. Lengyelországban évek óta egyre kevesebb gyermek születik, pedig itt van Európa talán legszigorúbb abortuszrendelete is. A jövő hónapban helyhatósági választások lesznek Lengyelországban, 2011-ben új törvényhozást is választanak.

Az, hogy a PO most hajlandó a parlament napirendjére venni az IVF-ügyet, talán arról szól, hogy a párt felismerte: a lengyel társadalomnak az a része, amely rá szavazott, egyre jobban hallgat a baloldalra. A felbátorodott baloldal éppen az állam és egyház határozott elválasztását tette programjává. Ilyen ügy az egyre növekvő egyházi vagyon és az iskolákban gyakorlatilag kötelezővé lett hitoktatás kérdése.

Egy másik ügy, amelyet a PO most átvett, a „női kvóta” bevezetése. Arra lehet számítani, hogy a szejm rövidesen elfogad egy olyan törvényt, amely harmincszázalékos női arányt ír elő a választott testületekben. A lengyel kormányban most is több miniszternő van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.