A multikulti megbukott

Eltemette a multikulturális társadalmat Angela Merkel. A német kancellár és a CDU elnöke a hét végén úgy fogalmazott, hogy Németországban megbukott a multikulti modell. Pontosabban azon elképzelés, hogy németek és bevándorlók egymás mellett, de elkülönülve tudnak élni. – A múltban túl keveset követeltünk meg a bevándorlóktól, ennek véget kell vetni – hangoztatta Merkel pártja ifjúsági szervezete, a Junge Union (JU) potsdami országos kongresszusán.

A multikulti mostani nyilvános temetése lényegében nem más, mint a német kereszténypártok, a CDU és bajor testvérpártja, a CSU soraiban dúló vita arról, hogy a legnagyobb kormányzó erő milyen éles konzervatív arcéllel rendelkezik. Merkel bírálói szerint egyre haloványabbal, és sokan a klasszikus konzervatív profil hiányával magyarázzák, hogy a CDU/CSU folyamatosan veszít támogatottságából.

A bevándorlást most Horst Seehofer bajor tartományi kormányfő vette elő. A CSU elnöke nemrégiben hétpontos akciótervében az „idegen kultúrákból való bevándorlás azonnali leállítását” követelte. Szerinte Németország nem a bevándorlók országa, a német gazdaságban mutatkozó szakember-, elsősorban mérnökhiány sem indokolhatja a bevándorlási törvények bármilyen felpuhítását. Ezt az álláspontját most Potsdamban is megismételte. – Mi, vagyis az uniópártok, a multikulti ellen vagyunk. A multikulti halott, a német kultúrának kell irányadó, meghatározó szerepet játszania – hangoztatta Seehofer, akinek ellenzéki szociáldemokrata és zöldpárti oldalról azt vetették a szemére, hogy szólamaival a szélsőjobboldali eszméket teszi szalonképessé.

A Seehofer által emlegetett „idegen kultúrkörön” az iszlámot, illetve az arab és török bevándorlókat kell érteni, s ezMerkel szavaiból is kiderült. A kancellár – miközben maga is leszámolt a multikultival – igyekezett valamelyest nyitni a Németországban élő több millió muzulmán felé. – Az iszlám Németország része, s ez nem csak Mesut Özil labdarúgón látszik – utalt a Real Madrid török származású játékosára utalva, akit a török válogatottba is hívtak, de inkább a Nationalelfet választotta.

A vitába közvetve Ankarából is beleszóltak: Abdullah Gül török államfő egy lapinterjúban arra buzdította a Németországban élő, döntő részben nem német állampolgárságú törököket, hogy folyékonyan, akcentus nélkül tanuljanak meg németül.

Merkel miatt a CDU/CSU-ban egyre nő azon elégedetlenek száma, akik jövő tavasszal – a CDU szempontjából esetleges kudarccal végződő márciusi baden-württembergi tartományi választások után – nagyon szívesen leváltanák „Angie”-t. A média pedig arról spekulál, hogy a jelenlegi védelmi miniszter,Karl-Theodor zu Guttenberg báró (CSU) lehetne a kancellár utódja.

A CDU mérsékeltebb szárnyán nem osztják Seehofer teljesen bevándorláskorlátozó nézeteit. Ursula von der Leyen munkaügyi és Annette Schavan oktatási miniszter egyaránt azt sürgeti, könnyítsék meg a magasan képzett külföldiek bevándorlását. Egyes számítások szerint Európa vezető gazdaságának 400 ezer jól képzett mérnökre és szakemberre volna szüksége. Mindkét politikus osztja a vállalati szféra aggodalmát, miszerint a jól képzett (külföldi) szakemberek hiánya fékezi a gazdasági növekedést. Von der Leyen idejétmúltnak tartja annak vizsgálatát, hogy az adott munkakörre tényleg nincs német jelentkező.

Angela Merkel a Junge Union kongresszusán. Sokan hiányolják belőle a konzervatív profilt
Angela Merkel a Junge Union kongresszusán. Sokan hiányolják belőle a konzervatív profilt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.