Dániában ledózerolják a bevándorlók lakótelepeit

Megszületett a szélsőjobboldali Néppárttal együttműködő konzervatív dán kormánykoalíció első közös „eredménye”.

Amint azt Lars Lökke Rasmussen miniszterelnök szerdán, a parlament ülésén bejelentette, a kormány ledózeroltatja az összes, a „társadalomra nézve káros külterületi lakótelepet”.

A dánok által egyszerűen gettóknak nevezett lakónegyedekben szinte csak bevándorlók élnek. A munkanélküliség nyolcvan százalék fölött van, és a bűnözési ráta is az országos átlag többszöröse.

A súlyos szociális problémákkal küzdő – leginkább muszlim – bevándorlók integrációjára a jobboldali kormány eddig sem fordított túl sok figyelmet, de amióta elfogadta a szélsőjobb parlamenti támogatását, a helyzet súlyosbodni látszik. Ahogy Rasmussen parlamenti beszédében fogalmazott, a problémás lakónegyedek helyzete tarthatatlan.

– A kormány nem hajlandó tovább eltűrni Dániában a hétköznapokat teljesen elviselhetetlenné tevő, egyre szaporodó vandalizmust és erőszakot, valamint az önmagukat törvényen kívül helyező bűnöző személyek garázdálkodását és uralmát – mondta a dán miniszterelnök. Egyben bejelentette, hogy az érintett területekre ideiglenesen (tehát a lebontásukig) nagy létszámú rendőri erőket vezényelnek.

A döntés azért is megdöbbentő, mert a dán kormány által országosan eltüntetésre ítélt 29 lakónegyedben több százezer ember él. Szétszórásuk nemzetközi jogértelmezés szerint törvénysértő is lehet.

A lakónegyed-rombolást a dán bevándorlási és kiutasítási gyakorlatot élesen támadó, a skandináv országokat tömörítő Északi Tanács azonnal kritikával illette. Dánia és a többi északi ország között bevándorlási kérdésekben a feszültség olyan nagy, hogy Birthe Rönn Hornbech dán integrációs miniszter el sem ment az Északi Tanács ülésére, és nem is próbálta megmagyarázni kormánya lépéseit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.