Milliókért osztogatott tisztségeket a Fico-kormány

Az elmúlt napokban új feljelentés érkezett a pozsonyi legfőbb ügyészségre, amelyben a Robert Fico vezette Smer–SD egyik volt tagja ismertette azoknak a szponzoroknak a névsorát, akik a négy évvel ezelőtti parlamenti választások előtt titokban milliókkal támogatták a politikai tömörülést.

Miután a párt megnyerte a választásokat, az illegális pénzek fejében mindannyian jelentős állami megrendelésekhez és fontos közéleti tisztségekhez jutottak. Lapunk érdeklődésére Dobroslav Trnka, Szlovákia legfőbb ügyésze megerősítette, hogy valóban kapott ilyen listát, amelyet továbbított a rendőrség korrupcióellenes alakulatának. További részleteket a nyomozás sikere érdekében nem árult el.

A pozsonyi Sme tegnapi száma megbízható forrásokra hivatkozva részletesen ismerteti az egyik szponzor ügyét. Lubomír Blasko nagyvállalkozó 2006 elején 32 millió koronát (hozzávetőleg 200 millió forint) küldött a Smer–SD titkos számlájára, fél év múlva pedig a rokonai egy államtitkári és három parlamenti képviselői helyet kaptak, továbbá olyan ingatlanügylethez segítették hozzá őt, amelyen a tulajdonába tartozó Korema cég 143 millió koronát nyert. Ebből az összegből jutott az immár legerősebb kormánypártnak is.

Néhány héttel ezelőtt Bohumil Hanzel, a Smer–SD egyik alapító tagja, az exkormányfő volt bizalmasa titokban rögzített felvételt tett közzé, amelyen Robert Fico ugyancsak négy évvel ezelőtt az egyik szűk körű vezetőségi ülésen azzal dicsekszik, hogy ő maga 76 millió koronát szerzett tehetős szponzoroktól, s a pártnak több százezer koronája van „párhuzamos, rejtett számlán”, amelyből a választási kampány egy részét pénzelik.

A volt kormányfő primitív hamisítványnak minősítette a felvételt, ám több szakember szerint nagy valószínűséggel eredeti a bizonyíték. Bohumil Hanzel nemcsak a legfőbb ügyésznek, hanem a pozsonyi svéd nagykövetségnek is átadta ezt a dokumentumot, majd külföldre távozott, mert félti az életét – közölte több szlovák lap érdeklődésére.

A korrupciós praktikák a jelek szerint a Fico-kabinet regnálása idején is folytatódtak. A múlt hét végén a közép-szlovákiai Trencsénben letartóztatták Miroslav D. vállalkozót, akinek a megalapozott gyanú szerint befolyásos ismerősei révén döntő szava volt a közbeszerzési pályázatok elbírálásában. Ezért kenőpénzként az ügylet értékének tíz százalékát kérte. A házkutatás során a nyomozók több borítékban összesen 173 ezer eurót találtak nála. Ezeket a pénzeket az elmúlt hónapokban nyertes cégektől kapta. Szlovák lapok szerint az előző hónapban leköszönt Fico-kabinet több korrupciógyanús ügyét vizsgálják. Megkeresésünkre Silvia Glendová, a Smer–SD szóvivője azt válaszolta, hogy Miroslav D. vállalkozót a volt védelmi miniszter nem ismeri, rágalmazásért pedig feljelentették a Sme kiadóját.

A Smer elnöke rágalmazásnak tartja az ügyet
A Smer elnöke rágalmazásnak tartja az ügyet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.