Kínát gyűlölik a mongol neonácik

„Lődd a kínait!”, „Gyilkos fiúk”, „Veszély” – ilyen feliratok láthatók horogkereszt társaságában több helyen is Ulánbátorban. A mongol fővárosban népszerűek azok a hiphopegyüttesek is, amelyek hasonló tartalmú nótákat adnak elő bárokban.

A közép-ázsiai országban egyre több a neonáci: egy éve a Time magazin riportja hívta fel a figyelmet rájuk, most pedig a brit The Guardian helyszíni beszámolójában rögzítette, hogy azóta sem változott a helyzet: Ulánbátor panelházainak a falán több helyen is láthatóak a fent említett graffitik. Becslések szerint háromezer aktív tagja van a mongol neonáci szervezeteknek.

Mongólia a szocialista világrendszer felbomlásakor, 1990-ben szakított a hét évtizedes szovjet típusú egypártrendszerrel. A privatizáció a hárommilliós közép-ázsiai országban, különösen kezdetben magas munkanélküliséggel járt. A fővárosban, Ulánbátorban él a hatalmas területű ország lakosságának egyharmada. Mindeközben a hagyományos nomád életmód kezd visszaszorulni a klímaváltozás és az urbanizáció miatt.

Mongólia ugyanakkor gazdag ásványi kincsekben, aminek kitermelése csak mostanában kezdődött meg, elsősorban külföldi, így főleg a nyersanyagokra éhes Kína befektetéseinek köszönhetően. Az Oroszország és Kína közé szorult Mongólia lakosainak nem kis része érzi úgy: „újgyarmatosítás” kezdődött.

A nemzeti hős Dzsingisz kánra és Hitler eszméire hivatkozó neonáci fiatalok ezt a nacionalista hullámot lovagolják meg. Szerintük meg kell védeni a tiszta mongol fajt „a külföldi bűnözés, a növekvő egyenlőtlenség, a politikai közömbösség és a korrupció” veszélyeivel szemben – írta a The Guardian.

A Tsagaan Khas (Fehér Szvasztika) csoportmagát Nagy Testvérnek neveztető 41 éves vezetője azt nyilatkozta a brit lapnak, hogy Hitler segített megértetni számukra, hogy menynyire fontos a nemzeti identitás megőrzése. – Nem értünk egyet Hitler szélsőségeivel, így a második világháború kirobbantásával s az akkori öldökléssel, ám támogatjuk ideológiáját, legalábbis ami a nacionalizmust, de nem a fasizmust illeti – mondja. Hivatkozik egyébként arra is, hogy a horogkereszt eredetileg ázsiai szimbólum, a hinduknál és a kínaiaknál is elterjedt volt.

A legjelentősebb,DayarMongol (Egész Mongólia) nevű neonáci csoport vezetője az 50 éves Zagas Erdenebileg. Szerinte ha a mindössze hárommilliós lakosság vére keveredni fog a külföldiekével (vagyis a kínaiakkal), akkor rövid idő alatt felhígul nemzetségük. – A mongol társadalom döntő többsége szegény, az ide érkező külföldiek gazdagok, s egyszerűen megvásárolják asszonyainkat – állítja a vezető, aki több ízben is hiába indult választásokon parlamenti képviselői helyért. A Tsagan Khas egy másik vezetője, Javkhlan beismeri, hogy rendszeresen felkeresnek éjszakai szórakozóhelyeket, éttermeket „ellenőrizni”, hogy vannak-e a külföldiekkel mongol prostituáltak, „mert az a törvény megsértése”.

Az ulánbátori Erőszak Elleni Nemzeti Központ – egy civil szervezet – igazgatója, Enkhjargal Davaasuren szerint ezek az ultranacionalista csoportok egyre nagyobb támogatottságra számíthatnak a lakosság részéről.

Dan Chung képgalériája a Guardian honlapján
Dan Chung képgalériája a Guardian honlapján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.