Janukovics kábítószert próbavásárolt

Viktor Janukovics kipakolt: kokaint, marihuánát, különböző tudatmódosító szereket és egy sor vényre kapható gyógyszert sorakoztatott fel a rendvédelmi szervek vezetői előtt. Az ukrán elnök a rendőrség drogkereskedőkkel szembeni erélytelen fellépését szerette volna illusztrálni, így próbavásárlást végeztetett a világhálón. Az eredmény a hatóságra nézve megszégyenítő volt...

Az államfő hatásvadász produkciója valóban súlyos problémára hívja fel a figyelmet. Elemzők szerint a 46 milliós ukrán népességből kétmillió drogfüggő, és a számuk évente nyolc százalékkal növekszik. Anatolij Vijevszkij főorvos, Ukrajna legismertebb toxikológusa közölte: csak azokat tartják nyilván, akik orvosi segítségért fordultak – tavaly ők 83 ezren voltak.

Az ukrán törvények értelmében 180 tudatmódosító készítmény van tiltólistán, míg Európa más országaiban ez a szám meghaladja a háromszázat is. Gyakorlatilag közkézen forognak azok a nagy mennyiségben hallucinációt okozó gyógyszerek, amelyeket bármely vállalkozó kedvű fiatal kipróbálhat.

Vitya egyik kamaszkori élményét osztjameg arról, hogyan juthatott a kilencvenes évek közepén drogokhoz egy kisvárosi, pénztelen fiatal. – Az atomerőművek harminc kilométeres körzetében élők manapság is kapnak személyi gyógyszeresdobozt, a Szovjetunió idején pedig gyakorlatilag minden családban volt „sugárvédelmi házipatika” – meséli. Az esetleges radioaktív szennyezés zónájába szülővárosa, Nikopol is beleesik, mivel 12 kilométerre van a Zaporozsijai Atomerőműtől. –Egyszer kiloptam néhány sugárzás elleni tablettát a készletből, mert hallottam, hogy erős hallucinációt és az alkoholhoz hasonló eufóriát okoz. Aztán átbicikliztem vele egy barátomhoz, hogy együtt próbáljuk ki. Jött is a hatás, amitől előbb halálra rémültem, aztán rosszul lettem –emlékszik vissza a ma rendőrként dolgozó férfi.

A szlengben „kerékként” emlegetett tabletták hozzáférhetőségük miatt elterjedtek a szűkös anyagiakkal bíró fiatalok körében. Szása, a húszas éveiben járó programozó az egyetemi évek alatt kísérletezett: – A kollégiumi barátaimmal vettünk a gyógyszertárban vény nélkül kapható Dimedrolt. Ezt allergiás tünetek kezelésére, lázcsillapításra használják, de héttíz tabletta már bódító hatást és hallucinációt eredményez.

A Tramadol nevű, morfiumhoz hasonló, gyors és tartós hatású fájdalomcsillapítót 2008-ig szintén recept nélkül lehetett az ukrán patikákban kapni. Azóta már hivatalosan is kábítószernek minősül, csak orvos írhatja fel. A hatóságok évekig szemet hunytak az efféle drogterjesztés felett. S mire a szabályozással „észbe kaptak”, a Tramadolt már az egészségügyben szükséges évi 8-10 millió doboz több mint tízszeresében állítottak elő, és óriási tételekben, mindenfajta ellenőrzés nélkül értékesítették fiktív vállalatoknak.

A drogfogyasztás ellen tüntetnek Kijevben
A drogfogyasztás ellen tüntetnek Kijevben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.