A maffia nevet a végén

Bűnözői erejét tekintve az olasz maffia csak hatodik a világon, mégis a legismertebb az itáliai szervezett bűnözést külföldön reklámozó filmek és könyvek miatt – ítélte el a maffiatörténeteket a római kormányfő, Silvio Berlusconi.

Nem keresztapák és gyilkosok, hanem a 160 országban nézett olasz tévészéria (többek között a Berlusconi-cimbora Vlagyimir Putyin kedvence), az 1981–2001 között tíz sorozatot megélt A polip (La Piovra) felelős az itáliai szervezett bűnözés nemzetközi hírnevéért. Ezt jelentette ki Berlusconi az őt is érő maffiavádak közepette. Hangsúlyozta, hogy az itáliai bűnszervezeteknél is veszélyesebbek az ezeket epikus színben feltüntető művek.

A Michele Placido alakításában a szicíliai Cosa Nostra ellen harcoló Corrado Cattaneo felügyelő és a nápolyi camorrát az egész világon ismertté tévő Gomorra című regény nemhogy harcolna ellene, hanem éppen reklámozza a maffiát. Így ítélte el a nápolyi Roberto Saviano eddig 4 millió példányban elkelt könyvét Berlusconi. „Aki tehát az onkológiáról ír, rákot okoz!” – reagált Saviano. „Berlusconi kérjen bocsánatot a maffi a áldozataitól! A klánoknak kedvez az őket évtizedekig övező hallgatás fenntartása” – mondta a 31 éves, első könyvével bestsellert író Saviano. Azt fontolja, otthagyja eddigi kiadóját. A Mondadori ugyanis a Berlusconi családé. Ezért szállt be a vitába a Mondadorielnök Berlusconi lány, Marina is: „Saviano összekeveri a kritikát a cenzúrával”. (Az összeférhetetlenség nem probléma Itáliában: az ellenzéki politikusok is a Mondadorinál publikálnak, miként a Berlusconi szimpatizánsnak igazán nem nevezhető Roberto Benigni producere is Berlusconi).

A könyve 2006-os megjelenése óta hét rendőr éjjel-nappali védelme alatt élő Saviano 2008 őszén sajtólevélben közölte: elege van az állandó fenyegetettségből. Abból, hogy nem találkozhat szüleivel, a rokonai kerülik, a camorra halálra ítélt ellenségeként nem tud menyasszonyt találni. Élni akar, ezért elhagyja Olaszországot. Százezrek szolidaritása vette rá a maradásra. 2009-ben a camorraellenes nyomozócsoportot vezető Vittorio Pisani nevezte feleslegesnek Saviano védelmét, hangoztatva, hogy a Gomorra szerzőjét, ügyészekkel és rendőrökkel ellentétben, semmilyen veszély nem fenyegeti.

„Eljöttem megnézni, ki ez a Saviano” – mondta a nápolyi camorravezér, Francesco Schiavone apja, amikor megjelent az író egyik előadásán. A rendőrök akadályozták meg, hogy Savianót megközelítse. Pedig a Schiavone-klánnak a Gomorra jó üzlet volt: a család elsőként árulta Nápoly utcáin a Saviano regényéből készült film kalóz DVD-jét.

Saviano új könyve: reklám a maffiának?
Saviano új könyve: reklám a maffiának?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.