Likvidálással intézik el a terroristákat

Az orosz parlament felsőházának (Szövetségi Tanács) tagjai tegnap a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezték annak érdekében, hogy terroristacselekményekért halálbüntetés is kiszabható legyen. Még ha módosítanák is az orosz büntető törvénykönyvet, a halálbüntetés gyakorlatát aligha lehet már visszaállítani.

Bár a duma továbbra sem hajlandó ratifikálni az Emberi Jogok Európai Egyezményének vonatkozó jegyzőkönyvét, az alkotmánybíróság 2009. novemberi állásfoglalása megerősítette az 1999-ben, tíz évre aláírt halálbüntetés-ellenes moratóriumot.

Kérdéses az is, hogy az öngyilkos merényletekre vagy túszejtésre készülő terroristákra vajon mennyire hathat elrettentően a kivégzés veszélye. Többségük számára saját sorsuk valószínűleg teljesen közömbös, s az elkövetők általában amúgy sem élik túl a terrortámadásokat. Ebben az is szerepet játszik, hogy az ilyen esetekben bevetett orosz különleges alakulatot, a Szpecnazt elsősorban az ellenség likvidálására képezték ki.

Tizenöt év több mint negyven robbantásának mérlege mindössze három élve elfogott merénylő. 2001-ben Isztambulban három csecsen terrorista elfoglalt egy Tu–154-es orosz utasszállítót, majd a szaúd-arábiai leszálláskor végrehajtott túszszabadító akció során egyikük meghalt, kettőt pedig letartóztattak. Az iszlám monarchia megtagadta a csecsenek kiadatását, az oroszok viszont nem is nagyon erőszakoskodtak, tekintve, hogy a szaúdiak példás büntetést ígértek a két gépeltérítőnek. A helyi törvények szerint leginkább a kivégzés jöhetett volna szóba, de a bíróság ítélete végül mindössze négy, illetve hat év börtönnel kente el a történteket.

Három évvel később, az emlékezetes beszláni iskolafoglaláskor 32 terrorista közül egyetlen maradt életben: Nurpasa Kulajevet banditizmusért, terrorizmusért, túszejtésért, gyilkosságért és a rendvédelmi szervek munka társainak veszélyeztetéséért életfogytiglani szigorított fegyházbüntetésre ítélték. Csak azért élhette túl a speciális alakulat rohamát, mert szökni próbált, és – három rendőri gyűrűn átjutva – egy ott parkoló Kamaz teherautó alá bújt. Majdnem sikerült is észrevétlenül kereket oldania, ám néhány helyi lakos ugyancsak ott keresett menedéket a túszszabadítók golyózápora elől. Miután leleplezték, Kulajevet a hatóságok közbeavatkozása mentette meg a helyiek önbíráskodásától, egy tettestársának viszont nem volt ilyen „szerencséje”: őt sérülései miatt utóbb lehetetlen volt azonosítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.