Amit az EU elszúrt – de nagyon

Felesleges marakodás, könnyelműség, elszalasztott lehetőségek... Tanul-e az EU az elmúlt évtized hibáiból? Tanulhat, ha beismeri, hogy mit rontott el. Íme.

Mi legyen az Európai Unió következő nagy dobása? Mielőtt bárki ezen töprengene, érdemes számba venni az elmúlt tíz év „félrecsúszásait”. Ezekből válogatott a Centre for European Reform (Európai Reformok Központja) londoni kutatóintézet is – mi pedig megnéztük, mi, miért került be a válogatásba.

1. Szerződésgyártás

Az EU energiáit az elmúlt évtizedben az alkotmánygyártás kötötte le; utólag már elmondhatjuk, kár volt érte. Ráadásul az unió nem sokkal azután vágott bele az európai alkotmány összetákolásába, hogy nagy nehezen kidolgozta az EU-alapszerződés újabb változatát, a nizzai szerződést (ez volt érvényben egészen 2009. december elsejéig).

Rengeteg politikus és szakértő tömérdek időt töltött az európai alkotmány megalkotásával, ám a dokumentumot a franciák és a hollandok népszavazáson végezték ki. További éveket felemésztett az új játékszabály-gyűjtemény, a liszszaboni szerződés összeállítása – ezt pedig az írországi népszavazáson dobták vissza. Sok-sok vita, háttéralku és engedmény, végül egy megismételt referendum kellett a szerződés jóváhagyásához. Itt tartunk most. S hogy hatékonyabban műkö dik-e majd az EU a lisszaboni „házirenddel”? Ezt legfeljebb remélni lehet.

2. Románia, Bulgária

Négyszemközt, nem hivatalosan sokan elismerik: elhamarkodták Románia és Bulgária befogadását az Európai Unióba, s ezzel az EU-bővítés vesztett a hiteléből. Nemcsak a gazdasággal vannak gondok, hiszen minden gazdasági követelményt a korábban belépők (például Magyarország) sem teljesítettek. Zavarba ejtő viszont a korrupció és a szervezett bűnözés szintje a két új tagállamban – csakhogy az EU-felvétel után már jóval nehezebb számon kérni a közigazgatás vagy az igazságügy rendbe tételét. Nyugat-Európában bővítésellenes hangulat alakult ki, és ez megnehezíti a csatlakozásra várók (nyugat-balkáni államok, Törökország) dolgát.

3. Ciprus

Kettéosztott, részben katonailag megszállt országot beengedni az unióba: ez sem tartozik a legszerencsésebb döntések közé. Az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot (a szigetország északi harmadán) a világon egyedül Törökország ismeri el. Ciprus csatlakozásának hívei azzal érveltek, hogy az EU-tagság elősegíti majd az újraegyesítést, de ennek egyelőre a nyomát sem látni. Sőt az unió tagjaként a ciprusi (görög) kormány mindent elkövet, hogy megnehezítse az EU és Törökország kapcsolatát. A ciprusi konfliktusra a tagjelölt országok is előszeretettel hivatkoznak, amikor az unió a stabilitást és a demokráciát kéri számon rajtuk.

4. Közös kassza

Hiányzott a politikai akarat (és bátorság) az EU-költségvetés megreformálásához, amikor a jelenlegi, 2007–2013-as büdzsét véglegesítették a tagországok. Pedig az Európai Bizottság által megrendelt Sapir-jelentés már akkor „történelmi ereklyének” minősítette a költségvetést, amely köszönő viszonyban sincs az európai integráció alakulásával. Kevesebbet kellene költeni mezőgazdasági támogatásokra, felzárkóztatási pénzeket csak a valóban rászoruló tagállamoknak adni, többet fordítani oktatásra vagy kutatás-fejlesztésre – és így tovább.

Hamarosan újraindulnak a viták arról, mire költsön az unió évente körülbelül 120 milliárd eurót. A következő, 2014–2020-as költségvetés kidolgozása a magyar EU-elnökség (2011) egyik legnagyobb kihívása lesz.

5. Világszerep

Ma már mókásnak tűnik az EU 2000-es célkitűzése, hogy 2010-re gazdaságilag utolérje – sőt lekörözze – az Egyesült Államokat. De nemcsak versenyképességben, hanem nemzetközi befolyásban sem tudott Amerika vagy Kína közelébe érni. Az unió közös külpolitikája továbbra is csak álom, a huszonhét tagállamnak nem sikerült egységes álláspontot kialakítania olyan húsba vágó témákban sem, mint az Oroszországgal fenntartott viszony, vagy az energiabiztonság.

Vodkareklám Szófiában. Túl hamar értek az unióba?
Vodkareklám Szófiában. Túl hamar értek az unióba?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.