'Spontán' Orbán-Putyin találkozó

"Spontán találkozója" volt Orbán Viktornak Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel az Egységes Oroszország szentpétervári ülésén szombaton - tudatta lapunkkal Dmitrij Peszkov. Az orosz kormányfő szóvivője hozzátette, hogy az előzetesen nem beiktatott beszélgetésen mindkét fél hangsúlyozta a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztésének fontosságát.

A szóvivő nem részletezte, hogy milyen konkrét kérdésekről volt szó, így nem kommentálta azt sem, milyen módon kell - az ülésen az Európai Néppárt (EPP) alelnökeként jelen lévő Orbán szavaival - XXI. századi alapokra helyezni a kapcsolatokat, amelyek a HírTv-nek nyilatkozó Fidesz-elnök szerint "időnként úgy tűnik, hogy néhány gyanús szocialista alak fennhatósága alatt állnak, ennél a két ország többet érdemel".

- A magyar-orosz viszony meglehetősen szilárd alapokon áll, ám a kapcsolatok elmélyítésére mindig lehetőség van - jelentette ki Peszkov. Arra a kérdésre, hogy az orosz fél miként értékeli a Fidesz kritikus álláspontját a Déli áramlat vezetékkel kapcsolatban (Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának vezetője korábban a gázvezeték megépítését az ország függőségét növelő projektnek nevezte), Peszkov kijelentette: a párbeszéd mindig fontos.

A magyar politikussal együtt 36 külföldi delegációnak mintegy kétezer tagja volt jelen a Putyin vezette Egységes Oroszország kongresszusán, amelyen a parlament kétharmadát birtokló, eddig hivatalos ideológiát nélkülöző párt deklaráltan az "orosz konzervativizmust" jelölte meg irányadó eszmeáramlataként.

A kongresszuson Putyin a nyersanyagexportra épülő orosz gazdaság új, innovatív alapokra való helyezését tűzte ki célul, számos szociális ígéretet téve, köztük a nyugdíjak 46 százalékos emelését 2010 folyamán. Elismerte, hogy a válság miatt az orosz gazdaság súlyosan, 8,5 százalékkal esik vissza az év végéig, igaz, a vártnál alacsonyabb, 10 százalék körüli infláció mellett.

Az ülésen felszólalt Dmitrij Medvegyev is. Az államfő részben összhangban Putyinnal a gazdasági szerkezet megújításának szükségességét hangoztatta, emellett azonban finoman utalt a legutóbbi parlamenti választás után, majd az októberi részleges helyhatósági választásokon is elsöprő többséget szerző párt választási eredményeinek vitathatóságára. (A parlamentben helyet foglaló Orosz Kommunista Párt, a Kremllel együttműködő Orosz Liberális Demokrata Párt és a hasonlóan lojális Méltányos Oroszország több helyen is új választást követelt októberben, eredménytelenül.) - Mindenkinek meg kell tanulnia nyílt küzdelemben győzelmet aratnia - mondta az elnök, hozzátéve, hogy a választási folyamatba időnként adminisztratív elemek "gabalyodnak bele".

Az Egységes Oroszország kongresszusán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.