Klaus már kivinné a cseheket az EU-ból

Csehország végérvényesen elveszítette függetlenségét a hazai és külföldi politikai nyomásnak ellenállni képtelen alkotmánybíróságunk határozatának és a lisszaboni szerződés ratifikálásának következményeként.

Václav Klaus törvénytisztelő polgárként szignálta a dokumentumot, amellyel azonban mélységesen nem ért egyet. Mindezek után egyik célja szuverenitásunk visszaszerzése - jelentette ki a Prima kereskedelmi tévé politikai vitaműsorában Petr Hájek, az elnök egyik közeli munkatársa és bizalmasa. A riporternek arra a kérdésére, hogy ezt miként kívánja elérni, az elnöki iroda helyettes vezetője közölte: - Például úgy, hogy Csehország kilép az unióból.

A továbbiakban kifejtette, hogy erről a lehetőségről ugyan sosem beszélt az elnökkel, de Václav Klausnak azt a nyilatkozatát, amelyet az uniós reformszerződés aláírása után hozott nyilvánosságra, másként nem lehet értelmezni. Az elnök, miután ellátta kézjegyével a dokumentumot, többek között kijelentette: - A lisszaboni szerződés csehországi ratifikálása napjainkban és hoszszabb távon is legitimizálja közvéleményünk ama részének törekvéseit, amely számára nem közömbös nemzeti és állami függetlenségünk ügye, s amely a mostani döntésbe nem tud belenyugodni.

Az elnöki irodában közölték: lapunkkal az államfő és munkatársának szavai egyértelműek. Roman Prokop kormányszóvivő pedig annyit mondot: Csehországban parlamentáris demokrácia van, a lisszaboni szerződést mindkét házban nagy többséggel fogadták el, mert az ország igazi nemzeti érdeke az unió további fejlődése. Petr Mach, a cseh euroszkeptikusokat tömörítő Szabad Polgárok Pártjának (SSO) elnöke kifejtette, hogy a lisszaboni szerződés életbelépését követően a kis lélekszámú országok legfeljebb másodhegedűsök lesznek az európai közösségben. Jan Zahradil az Európai Konzervatívok és Reformistákhoz (ECR) tartozó cseh euroképviselő szerint az uniós dokumentum ratifikálásának a folyamatát leginkább nemzetközi bohóckodásnak lehet minősíteni. - Ez a folyamat nem az unió tekintélyét, hanem az euroszkeptikusokat erősítette meg hazánkban is - szögezte le.

Csehországban letartóztatták a White Justice szélsőséges csoport tagjait, akik politikusok és stratégiai létesítmények ellen készítettek elő terrortámadásokat. Dél-csehországi illegális táborukban egy volt hivatásos katona képezte ki őket. Tízen voltak, s azt tervezték, hogy másokat is felkészítenek a bűncselekményekre. Csehországban most lepleztek le először terrorcselekményekre készülő csoportot. (Sz. J. P.)

 

Klaus az euroszkeptikusokhoz fordul
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.