Lengyel retrokocsma Luxemburgban

A festői szépségű Vianden városka hírneve messze túljutott Luxemburg határain. Ám a helyi kastély és a Victor Hugo múzeum mellett az elmúlt év igazi helyi attrakciója a retró mozi-kávéház, amelyet a vállalkozó kedvű lengyel Maciej Karczewski alakított ki és üzemeltet.

A nagyhercegség 2007 végén nyitotta meg határait a 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok előtt. Maciej Karczewski története kiváló példája az EU határok nélküli szellemiségének.

A fiatal Hanna és Maciej Karczewski Varsóban tipikus nagyvárosi életet éltek. A feleség ügyvédként dolgozott egy külföldi cég irodájában, a férj a Coca-Cola helyi marketing-igazgatója volt. A mókuskerékben nem volt megállás, és éppen Észtországba készültek áttelepülni, amikor Hanna ajánlatot kapott irodája egyik ügyfelétől, az Európai Befektetési Banktól. Habozás nélkül fogadta el a felkínált lehetőséget, és 2003-ban megérkezett Luxemburgba. Maciej egy évre rá követte őt. Megérkezésükig nem ismerték az "európai feelinget": olyan országban találták magukat, ahol az ember a határokat figyelmetlenségből is átlépheti, és ahol mindenki három-négy nyelven beszél.

Bár egyiküknek sem volt vendéglátó-ipari tapasztalata, egy vidéki kirándulásukon - Vianden főutcáján - megláttak egy romos, harminc éve üresen álló mozit, rajta a tábla: Eladó. Nem sokat tétováztak: már kétmilliós szülővárosukban kergették a vágyat, hogy létrehozzanak egy kultúrkocsmát, ahol dzsesszesteket rendezhetnek.

A másfél ezer lakosú kisvárosban ők voltak az első kelet-európai betelepülők, az előszerződés aláírását követő napon már róluk beszéltek a településen. Noha megszokták, hogy Varsóban az ismeretlenség homályában élnek, jól esett nekik, hogy itt rájuk köszönnek, és megszólítják őket a helybéliek. Talán szerencsések is - vallja Maciej, mert Vianden egy kicsit a bohémek városa; laknak itt politikusok és művészek, sok az étterem és a kávézó.

A régi viandeni moziban (Ancien Cinéma), ahol már három évtizede nem volt filmvetítés, gyorsan folytak az átalakítási munkák. Az eredmény lenyűgöző: a belépő vendéget a párizsi, brüsszeli és luxemburgi bolhapiacokon gondosan összeválogatott székek-fotelok-asztalok fogadják. Az előtér a kávéház, ahová többnyire a helyiek térnek be esténként. Az egykori pénztár helyén kialakított pulton nemcsak lengyel italkülönlegességek kaphatók, hanem a legfinomabb házi készítésű sütemények is. Hanna - aki második gyermekével éppen otthon van - a gyerekfelügyelet mellett ellátja a cukrász teendőit is.

A kávéházzal egy légtérben található a moziterem. Berendezése hasonló, de meghagytak néhány eredeti széksort a vászon átellenes oldalán. A terem egyik sarkán dobogó, mellette erősítők sejtetik, hogy itt nemcsak vetítéseket, hanem koncerteket is rendeznek. A falakon kortárs lengyel fotó- és festőművészek alkotásaiból láthatók időszaki kiállítások.

A 2008. januári nyitás óta töretlen a siker a kultúrkocsmában. Az első évben kortárs magyar filmeket mutattak be, amelyek nemcsak az itt élő több százfős magyar kolónia tagjait vonzották. A Lengyelországból havi rendszerességgel érkező dzsesszzenekarok mellett jó nevű magyar előadók is fellépnek. A Karczewski család rokonokat és számos barátot hagyott Lengyelországban. De, mint mesélik, az internetes telefonálásnak és a fapados légitársaságoknak köszönhetően szinte többet vannak velük, mint azt a nyüzsgő metropolisban tehették.

Luxemburg, 2009. október

A berendezést bolhapiacokról válogatták
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.