Jobbról előzi az újnácikat

Jobbról előzi az újnácikat, vagy egy baloldali politikustól szokatlan, másokat sértő stílusban megfogalmazott kijelentéseivel a kibeszéletlen, fájó pontokra mutat rá? A német sajtóban és közéletben komoly vitát váltott ki Thilo Sarrazin, Berlin volt pénzügyi szenátora (tartományi pénzügyminisztere), aki a Lettre International című lapnak adott interjújában becsmérlő kifejezésekkel illette a Németországban élő arab és török bevándorlókat. Szerinte az érintettek nagy része semmilyen produktív funkcióra sem képes, legfeljebb zöldségesnek jók, illetve arra, hogy újabb és újabb fejkendős lányokat nemzzenek.

A május óta a Bundesbank igazgatótanácsában ülő 64 éves szociáldemokrata politikus nem először tett nagy felhördülést kiváltó, provokatív kijelentéseket. A legalacsonyabb munkanélküli-segélyt, a szociális lecsúszással egyenértékű Hartz-IV támogatást kapó szegényeknek például olyan "étkezési tanácsokat" adott, amelyek betartásával - meg az alkoholról és a dohányzásról való lemondással - napi négy eurónál kevesebb kosztpénzből "egészségesen és kiadósan táplálkozhatnak".

A Bundesbank elnöke megpróbálta megakadályozni a közlést, Sarrazin azonban figyelmen kívül hagyta Axel Weber kifogásait. Weber azt nyilatkozta, a szövetségi bank minden dolgozója mélységesen elítéli Sarrazin megfogalmazásait. A kényelmetlenné vált igazgatót eltávolítani azonban nem lehet, az érintettnek meg esze ágában sincs lemondani. A szakszervezetek szemében viszont a szocdem politikus tarthatatlan, mivel szélsőjobboldali nézeteivel még az újbarna NPD-n is túltesz. Az SPD csúcsain egyelőre hallgatnak az ügyben, a katasztrofális választási eredmény nyomán más problémákkal vannak elfoglalva.

A közgazdász végzettségű politikus a kifogásolt interjúban egyébként azt hangoztatta, hogy nem lehet általánosságban beszélni a bevándorlókról. A vietnamiak esetében a szülők általában alig tudnak németül, a feketén eladott cigarettából élnek, gyermekeik viszont szorgalmasan és jól tanulnak, lepipálva a "született németeket".
A kelet-európai bevándorlók - oroszok, lengyelek stb. - többségükben szintén jól beilleszkednek, közülük a német átlagnál többen szereznek felsőfokú képesítést. Az arabok és a törökök döntő többsége viszont elutasítja a német államot, és nem hajlandó gondoskodni gyermekei megfelelő színvonalú taníttatásáról sem.

A Lettre Internationalban Sarrazin nem kímélte Berlint sem, pellengérre állítva a nyugat-berlini slamposságot és az NDK-ból örökölt "politikai bürokráciát", illetve az állami szubvenciók besöprésére "beállt" mentalitást. Szerinte az újraegyesített német főváros a mai napig nem heverte ki, hogy a náci uralom elűzte, illetve kiirtotta a zsidó értelmiségieket, művészeket, bankárokat, kereskedőket. Az ipar elvándorlását sem sikerült kompenzálni az újraegyesítés óta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.