'Magyarország gyűlöletbe süllyed'

A Simon Wiesenthal Központ, amely egy hónapja az Európai Parlamentet szólította fel a magyarországi romák elleni támadások határozott elítélésére, most az Európa Tanácshoz (ET) juttatott el hasonló levelet - áll a központ (lapunkhoz  e-mailben eljuttatott) közleményében. A 47 tagországot tömörítő ET vezetőihez intézett felhívás azt kéri: a Tanács állítson fel vizsgálóbizottságot a gyűlöletbe süllyedő Magyarországon a "fasiszta vírus feltartóztatására".

Samuel Zbogar szlovén külügyminiszterhez, a strasbourgi ET miniszteri bizottsága elnökéhez és Maud de Boer-Buquicchio ügyvezető főtitkárhoz címzett levelében Shimon Samuels, a Wiesenthal központ külkapcsolatokért felelős igazgatója a második világháború 70. évfordulója kapcsán emlékeztet arra, hogy az Európa Tanácsot éppen a világháborúból következő tanulságok alkalmazására hozták létre. Ennek megfelelően a jelenlegi 47 tagországa részese a rasszizmus és az emberi jogok védelméről szóló konvenciónak.

A levél kifogásolja, hogy Magyarországon - amely egyike az ET tagjainak - az antiszemitizmus, a romagyűlölet és a homofóbiás incidensek exponenciálisan növekednek, miként tanúsítják a Budapesten a hét végén történtek is. Samuels levelében azt is megjegyzi, hogy bár hivatalosan betiltották a Magyar Gárdát (...), "a németeket kiszolgáló nyilaskeresztesek leszármazottját", a szervezet továbbra is nyilvános felvonulásokat tart. S a vele szövetséges politikai párt, a Jobbik képviselettel rendelkezik az Európai Parlamentben.

2009 márciusában a Wiesenthal központ már kifejezte felháborodását Sólyom László elnöknél a romaellenes pogromok miatt. Majd augusztusban a magyarországi cigányfóbiát és antiszemita erőszakot felvetette Jerzy Buzeknél, az Európai Parlament újonnan megválasztott elnökénél. Samuels sajnálkozott amiatt, hogy Magyarország egyre mélyebbre süllyed a gyűlöletben.

Emiatt a központ - amely az ET-nél konzultatív státusszal rendelkezik - kezdeményezi, hogy: 1. tűzzék az ET szeptember 28-tól október 2-ig esedékes strasbourgi parlamenti közgyűlésének napirendjére "a magyarországi szélsőséges erőszak" megvitatását. 2. Állítsanak fel egy vizsgálóbizottságot a helyzet kivizsgálására és egy útiterv kidolgozására a magyar hatóság számára ennek a fasiszta vírusnak a feltartóztatására. 3. Minthogy a Magyarországon történtek hozzájárulhatnak a szomszédos tagországokban is hasonló incidensekhez, különös tekintettel az interneten elérhető gyűlöletkeltő weboldalakra, a Wiesenthal központ erről a jelenségről is különleges ülésszakot kezdeményez.

Ezt a "fertőzést" meg kell állítani, s ebben az ET-nek fontos feladata van tagországai mozgósításával azok megnevezésére és elítélésére, akik "az egész földrész társadalmi egészségét" veszélyeztetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.