Costa Concordia: 16 év Gyáva kapitánynak

Helybenhagyta a firenzei fellebbviteli bíróság Francesco Schettino, a 2012-ben szerencsétlenül járt Costa Concordia kapitányának ítéletét. 

A Toszkána közelében megfeneklett óceánjáró kapitányát első fokon 16 éves szabadságvesztésre ítélték, amin a másodfokú döntés sem változtatott. A határozatot Grazia D'Onofrio bíró hirdette ki kedden, Schettino távollétében. Mellékbüntetésként élete végéig eltiltották a közügyek gyakorlásától, öt évre pedig attól is, hogy kapitányként dolgozzon – írta a Local

A férfi egyelőre nem vonul börtönbe, mivel feltehetőleg ez ellen a döntés ellen is fellebbezni fog. Az olasz jogrendet ismerők szerint amúgy sem valószínű, hogy ténylegesen leüli a büntetését, figyelembe véve az olasz börtönök zsúfoltságát és a nagylelkű kegyelmezési rendszert.

Francesco Schettino az elsőfokú bíróság előtt szólal fel.
Francesco Schettino az elsőfokú bíróság előtt szólal fel.
Max Rossi / Reuters

Schettino 2015 februárjában 16 év egy hónapot kapott emberölésért, miután a bíróság úgy ítélte meg, hogy az ő gondatlansága okolható, amiért a hatalmas hajó megfeneklett a víz alatti sziklákon Giglio szigetének közelében. A hajón 4200 ember tartózkodott, közülük 3200 turista. Két áldozat holttestére a mai napig nem bukkantak rá.

A férfit a helyi sajtó csak Gyáva kapitányként emlegeti, mivel azelőtt hagyta el a hajót, hogy az utasok és a személyzet valamennyi tagja távozott volna a járműről. Csak emiatt egyévnyi büntetést mért rá a háromfős grosettói bírói tanács.

Az első, 19 hónapig húzódó perben Schettinót azzal vádolták, hogy felvágásból vitte olyan közel a parthoz a hajót, mert egy nőnek akart imponálni. A férfi ügyvédei ragaszkodtak ahhoz, hogy a balesetért elsősorban a hajó tulajdonosának szervezési hibái és az indonéz kormányos tehetőek felelőssé, valamint az olasz parti őrség is szerepet játszott a tragédiában.

Véleményük szerint nem is az ütközés, hanem az áramkimaradás miatti káosz vezetett a halálesetekhez. A gépek meghibásodásáért pedig nem okolható a kapitány.

Az óceánjáró túl közel merészkedett a parthoz.
Az óceánjáró túl közel merészkedett a parthoz.
Alessandro Bianchi / Reuters

Az óceánjáró-tulajdonos Costa Crociere hajótársaság, hogy elkerülje a büntetőeljárást, részben vállalta a felelősséget a katasztrófáért, és 1 millió euró kártérítést fizetett. 

A hajó indonéz kormányosa, aki elháríthatta volna a balesetet, nem értette a kapitány utolsó pillanatban kiadott parancsát, hogy változtasson irányt. A kapitány ügyvédje azt állítja, hogy a kormányos további meghallgatása értékes információkkal szolgálhatna, azonban az illető „egyszerűen köddé vált”.

Azok a túlélők, akik nem fogadták el a Costa kompenzációra vonatkozó első ajánlatát, és beszálltak a Schettino elleni perbe, átlagosan fejenként 30 ezer eurót kaptak. Köztük volt az a moldovai táncosnő is, akivel a kapitány azon az estén szórakozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.