galéria megtekintése

Egy-egy fehér gyertya a tragédia minden halottjáért

6 komment

NOL

A kölni dómban ma gyászszertartáson emlékeztek a Germanwings-katasztrófa áldozataira. Kapott egy gyertyát  Andreas Lubitz, a másodpilóta is, aki a fekete doboz tanúsága szerint szándékosan zuhant le a francia Alpokban a repülőgéppel, még 149 embert rántva magával a halálba.

Ezernégyszáz gyászoló jelenlétében emlékeztek a Germanwings-tragédia áldozataira pénteken a kölni dómban. A szertartáson mintegy 500 rokon, az érintett országok főjogi méltóságai, a Germanwing és a Lufthansa munkatársai és a mentőszolgálat tagjai vettek részt.  A gyásznap alkalmából szerte Németországban félárbocra engedték a zászlókat, és több helyen is óriáskivetítőkön sugározták a megemlékezést. A kölni dóm előtt hatalmas tömeg gyűlt össze, a városban egyszerre szólalt meg az összes templomi harang – tudósított a helyszínről a BBC.

Mivel az áldozatok egy részét még nem tudják örök nyugalomra helyezni, a hozzátartozóknak sokat jelent a szertartás
Mivel az áldozatok egy részét még nem tudják örök nyugalomra helyezni, a hozzátartozóknak sokat jelent a szertartás
Olivier Platt/Pool / Reuters

A dóm főoltára előtt összesen 150 gyertyát gyújtottak, egyet-egyet a francia Alpokban történt repülőgép-katasztrófa minden áldozatáért, beleértve Andreas Lubitz másodpilótát is, aki a fekete doboz tanúsága szerint szántszándékkal vezette neki a hegyeknek a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatát.

 

Joachim Gauck német elnök beszédében elmondta, hogy az ország még mindig nem tért magához a sokkból, hisz nemcsak a fájdalommal és a szomorúsággal kell szembenézniük, hanem az emberi lélek és az emberi létezés legmélyebb sötétségével is. „Elborzadtunk a gonosz megnyilvánulásától, amelyet sem a pszichológia, sem a technológia nem képes teljesen kiirtani” – mondta Gauck.

Angela Merkel német kancellár egy padban ült a mentőegység tagjaival és a halterni Joseph König iskola diákjaival, akik 16 osztálytársukat és két tanárukat veszítették el a tragédiában. Az iskola kórusa a Schindler listája című film főcímdalát adta elő.

Jorge Fernandez Diaz spanyol belügyminiszter a szertartáson azt mondta, „meg kell próbálnunk szeretettel és reménnyel megtöltenünk ezt az űrt”. Az egyik áldozat húga is vállalta a felszólalást. Ő azt hangsúlyozta, hogy a bánat közepette a szeretetnek erősebbnek kell lennie a kétségbeesésnél.

A bíboros szerint az ítélkezés nem a mi dolgunk
A bíboros szerint az ítélkezés nem a mi dolgunk
Wolfgang Rattay / Reuters

„Az ítélkezés nem a mi dolgunk” – hangsúlyozta Rainer Maria Wölki bíboros, kölni érsek, amikor arról kérdezték, miért gyújtottak gyertyát a tömeggyilkossággal vádolt Lubitz lelki üdvéért is. A másodpilóta szüleit is meghívták a megemlékezésre, de ők úgy döntöttek, hogy nem mennek el.

Mivel az áldozatok maradványainak azonosítása továbbra is hatalmas erőfeszítéseket igényel, és sokan vannak, akiket még nem helyezhettek végső nyugalomra, a gyászoló hozzátartozók számára különösen fontos volt a mai megemlékezés. Az áldozatok többsége német és spanyol, de összesen 18 ország állampolgárai veszítették életüket a tragédiában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.