100 fős leépítés a NYT-nál

Száz újságírói munkahelyet épít le lapszerkesztőségében a The New York Times, valamint kisebb mértékben csökkenti a szerkesztői állományt és a kiadóvállalat alkalmazottjainak létszámát is – közölte szerdán Arthur Sulzberger, a liberális napilap kiadója és Mark Thompson vezérigazgató.

A lap először megegyezéssel próbálkozik a távozásra önként jelentkező alkalmazottakkal, s csak azt követően folyamodik az elbocsátáshoz. A 100 fős leépítés a szerkesztőség állományának 7,5 százalékát jelenti.

A csekély előfizetői érdeklődés miatt megszüntetik a publicisztikákat és szerkesztőségi állásfoglalásokat közlő NYT Opinion mobiltelefonos alkalmazást is. Dean Baquet, a lap felelős szerkesztője a szerkesztőségnek írt üzenetében rovatok összevonását és a külső szerzők ritkább szerepeltetését is kilátásba helyezte.

A vezetés szerint az elbocsátások a lap hosszú távú nyereségességének megőrzése és a The New York Times digitális jövőjébe történő beruházások biztosítása érdekében szükségesek. A harmadik negyedévben egyébként 16 százalékkal nőttek a digitális hirdetések és 40 ezerrel nőtt a digitális előfizetők száma, ám a költségek növekedése miatt a profitráta csökkent.

A The New York Times nem az egyetlen újság, amely a közelmúltban elbocsátásokra kényszerült az amerikai lappiacon: a The Wall Street Journal a nyáron többtucatnyi, a USA Today pedig szeptemberben 70 munkatársától volt kénytelen megválni. A The New York Times 2008-ban 100, 2009-ben újabb 100 újságírót, 2013-ban pedig 30 vezető beosztású szerkesztőt bocsátott el.

Az alkalmazottak létszáma azonban ennek ellenére tavaly óta 1250-ről 1330-ra nőtt elsősorban a digitális fejlesztések – mások mellett webproducerek és videós újságírók felvétele – miatt. A lap élén, a felelős szerkesztői poszton májusban a korábbi helyettes, Baquet lépett Jill Abramson helyére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.