Kegyosztás helyett esélyteremtés

Az igazságos közteherviselés megteremtésének fontosságát, az ország modernizációját, a jövő védelmét helyezte beszédje középpontjába Medgyessy Péter csütörtökön Debrecenben, "A régió karácsonya" címmel rendezett regionális találkozón.

A miniszterelnök szerint rosszul működik a közteherviselés, amikor "a módosabbak villanyszámláinak egy részét a szegényebbeknek kell állniuk (...), amikor az állam közös adóforintokból támogatja bizonyos polgárok ingatlanbefektetéseit, miközben másoknak még lakásuk sincs (...), s akkor, amikor az egészségügy egyszerre szegény és pazarló."

A kormányváltáskor tovább már nem odázható jóléti elsősegélyre volt szükség, mivel tanárok, nővérek, orvosok, közalkalmazottak éltek méltatlan körülmények között - szögezte le a kormányfő, majd így folytatta: - A jóléti intézkedéseknek egy korlátja van, a jövő védelme. Ez is fontos különbség a kegyosztó és az esélyteremtő állam, a régi és a modern politika között. Közös adóforintjainkat jövőre félre kell tenni, de ez nem oktalan kuporgatás, hanem befektetés a jövőbe, az ország modernizációjának a fedezete.

Az európai uniós csatlakozás "nekünk, mai magyaroknak egyszerre jelent felelősséget és lehetőséget is" - folytatta Medgyessy Péter. - Lehetőség arra, hogy végre valóban megteremtsük a modern Magyarországot, hogy felzárkózzunk a modern Európához.

Az építés évei következnek

Medgyessy Péter kifejtette: az előttünk álló évek az építés évei lesznek. "Építenünk kell azért, hogy minél gyorsabban és mindannyian (nyugat- és kelet-magyarországiak egyaránt) felzárkózhassunk az Európai Unióhoz. De építeni kell azért is, hogy megőrizzük, megvédjük azt, amiért már megdolgoztunk, ami a miénk" - fogalmazott.

Fejlesztések Kelet-Magyarországon: Vásárhelyi-terv, Záhony

A kormányfő külön szólt a Vásárhelyi-tervről, amely egyrészt megvédi a Tisza mentén élők javait, de többcélú vízgazdálkodási rendszerén keresztül hozzásegít ahhoz, hogy megvédjük a jövő évek termését az aszálytól.

Tájékoztatása szerint a Tisza mellett élő családok és javaik biztonságát már az Európai Unióval közös társfinanszírozási rendszerben fogják biztosítani: a Vásárhelyi-terv első ütemének megvalósítására jövőre 8 milliárd, az azt követő években pedig 15-15, illetve 2007-ben 12 milliárd forintot fognak költeni.

Közölte: az első ütem munkálatainak 2007-ig el kell készülnie, ami azt jelenti, hogy "a Tivadar környékén, illetve a Szolnok és a déli országhatár között élők már az ország uniós tagságának első három éve után megtapasztalják, mit jelent egy törekvő, folyamatosan fejlődő, modern országban élni."

A kormányfő nem zárkózik el attól, hogy kormánybiztos koordinálja a Vásárhelyi-terv munkálatait, mint ahogy azt a debreceni fórumon Tokár István, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke kezdeményezte.

A miniszterelnök külön kitért a Záhony és térsége fejlesztésére, mondván, "jó helyen vagyunk Európában", mivel az átmenő forgalommal járó lehetőségek Záhony és környékére koncentrálódnak. Véleménye szerint az EU tagjaként felértékelődik hazánk, s Záhony Eurázsia kapuja lehet.

Álmok és tettek: segítség Szolnoknak, Nyíregyházának

Medgyessy Péter rendkívül fontosnak tartotta, hogy tudjuk, mit akarunk, s hogyan akarjuk azt megvalósítani. "Álmok és tettek csak együtt hozhatnak sikert" - fogalmazott Medgyessy Péter.

A miniszterelnök a rendezvény végén bejelentette: a kormány térítésmentesen a szolnoki önkormányzat tulajdonába adja a helyi honvédségi laktanyát, valamint ugyancsak térítésmentesen a nyíregyházi önkormányzatnak juttatja a helyi honvédségi lőteret.

Újra pályázhat Debrecen - Kósa Lajos nem jelent meg a rendezvényen

A debreceni konferenciaközpont leendő beruházása kapcsán Medgyessy Péter emlékeztetett rá, hogy korábban pályázattal csaknem egymilliárd forintot nyert a város, azonban azt nem használta fel. A kormányfő bejelentette: új pályázatot írnak ki, hogy a debreceni önkormányzat megkaphassa ezt az összeget a konferenciaközpont felépítéséhez.

Medgyessy Péter ezen a ponton utalt arra, hogy Botka Lajosné Szolnok és Csabai Lászlóné Nyíregyháza polgármestere részt vett a találkozón, de nem volt ott Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere.

"Szerettem volna, ha e hírt személyesem mondhatom el itt Kósa Lajosnak, de mivel ez nem sikerült, felkeresem a városházán, mert a kormányfő tízmillió magyar miniszterelnöke, és kötelessége, hogy elmenjen az ellenzéki polgármesterekhez is" - mondta Medgyessy Péter.

Kósa a városházára invitálta a vendégeket

Kósa Lajos Medgyessy Péter miniszterelnök e kijelentését "a politikusok közötti szokásos csipkelődésnek" nevezte az MTI-nek nyilatkozva.

Debrecen fideszes polgármestere elmondta: ő az MSZP képviselőivel előre egyeztetett és elfogadott program szerint a városházára invitálta a miniszterelnököt és a régió vezetőit találkozóra. "A mindenkori magyar miniszterelnök szívesen látott vendég a debreceni városházán" - tette hozzá az ellenzéki politikus.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.