jehu

Van másik..!

Hómannak – egyelőre? – nem állítanak szobrot. De az „egyatábor" rasszista érzületű, alighanem többségi része mégiscsak kielégülhet, nem is akárhol: a Holokauszt Emlékközpont közelében. És nem is akárki elégíti ki őket...
A helyszín azért érdekes, mert ott Donáth Györgynek állítanak szobrot. A kerület honlapja igencsak hiányos életrajzot ad: tény, hogy Donáthot 1947-ben koholt vádak alapján végezték ki, ám ha mindent mérlegre teszünk, szobrot tán mégsem érdemelne. Azt meg egyenesen fölháborítónak kellene minősíteni, hogy Gulyás Gergely, a „kormányon" lévő szervezet egyik alvezére tart avatóbeszédet.

Hogy miről van szó, sejtheti bárki, ha azt is tudja: az ilyen alkalmakról elmaradhatatlan Boross Péter tart köszöntőt.

Ungváry Krisztián így értékeli a dolgot:

Donáth György ártatlan volt abban, amivel 1947-ben vádolták, miközben tényleges felelősségét a bíróság nem is firtatta. Holott lett volna mit. Donáth az antiszemita törvények egyik szorgalmazója volt. Azonban több volt mint egyszerű antiszemita: a német nemzetiséggel szemben is faji intézkedéseket követelt."

A történész végső konklúziója szerint:

„Ilyen embernek szobrot avatni közbotrány."

Közbotrány..?

Tán még a V4 másik három országában is az volna, legalábbis Csehországban mindenképp, az EU többi tagállamáról nem is beszélve – nálunk azonban megszokott, hovatovább természetes dolog. Természetes, hogy ilyen alkalmat a Fidesz ki nem hagyna: nagyjából 1994-95 óta mindenkor igyekezett és igyekszik ma is kielégíteni egyatábora - nem kis részben általa gerjesztett - igényeit.

József Attila bizonnyal felületes üzenetét hitelesen aktualizálva ki kell mondani:

Fidesz és rasszizmus jegyesek.

Minden külön értesítés helyett.

Nem volna ez érdekes, hasonló jegyességek máshol is vannak – de az a második világháború utáni Európában hungarikum, hogy e jegyességnek nehezen megbecsülhető, de fájdalmasan jelentős szerepe van abban, hogy ez a társaság súlyos többséggel hatalomra kerülhetett, s hatalmát mindmáig meg tudta őrizni.

Szégyen ez reánk, magyarokra.

Blogger


Jehu

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.