jehu

A Kedves Vezetővel, mondd, akarsz-e egy húron pendülni?

Mert Ő szeret: mondhatni, egyik kedvenc foglalatossága az egy húron pendülés. Bárkivel, aki hajlandó – és ezt büszkén vállalja is. Valószínűleg pendülés-ügyben sem tudja pontosan, mit is mond.

Azokat, akiket a Történelem Ura – legyen ő/az akárki-akármi, vagy éppen menjen valahová – kiválaszt, gyakran a közmondások, szólások iránti rajongásukról lehet megismerni. Számos kiválasztott szeretett népi igazságokat mondani, amelyekben megnyilvánult tőschgyökeres voltuk  - s ilyen gyökeresekkel ki merne vitatkozni?

Abból, hogy valaki szereti a közmondásokat, szólásokat, még nem következik, hogy ismeri jelentésüket is. Sebaj! – az igazán kiválasztottak elég hosszú ideig uralkodnak ahhoz, hogy mindennek ők adhassák meg a jelentését. Még pár év, és Magyarországról a tradicionális, konvencionális magyar nyelv teljesen kiszorul, helyét átveszi az orbáni újbeszél. Ha ez megtörténik, az emberek nem tudnak többé érdemben kommunikálni egymással. Orwell előre látta a fejlődésnek ezt az irányát, s végkifejletként a csak mechanikus hangképzésre alkalmas kacsabeszél meghonosítását jövendölte.

A mi Kedves Vezetőnk nem ma kezdte a pendülést, rutinja van benne. Ám úgy látszik, Seehoferrel, a bajor miniszterelnökkel – akivel, állítólag, nem Merkel ellen pendültek össze – különösen jólesett neki:

„Azért pendülök egy húron Seehofer miniszterelnök úrral, mert úgy gondolom, hogy Bajorország és Magyarország is a szerződések betartásának a kultúráját képviseli" - mondta Orbán Viktor, közölve: ebben nem köt kompromisszumot.

Márpedig ha Orbán valamiben nem köt kompromisszumot, akkor nem lesz kompromisszum! Vagy ha mégis, akkor sem: azt is mondta a mi Kedves Vezetőnk, új információként, hogy migránsügyben semmit sem írt alá!

A kultúra különben fontos dolog: kultúrájuk van a fehérvári huszároknak, a pálinkázóknak, a kolbásztöltőknek és a szotyizóknak is: jár nekik a tisztelet! Meg is követelik, ha úgy érzik, nem tisztelik őket eléggé.

Amúgy Kedves Vezetőnk nem csupán a mostani egy húron pendülésben nem köt kompromisszumot: korábban sem kötött. Mindig jól megnézte, kikkel is kell, kikkel érdemes egy húron pendülni: innen tájékozódhat bárki Kedves Vezetőnk korábbi sikeres pendüléseiről. Pendült ő már együtt, egy húron – vagy legalábbis azt képzelte – egész Magyarországgal; máskor beérte Mezőtúrral, Tatabányával is. Egyszer úgy rémlett neki, hogy az ő Magyarországa Litvániával pendül egy húron! Emlékezetes élmény lehetett számára a John Lukaccsal való egy húron pendülés is!

Nem kétséges: Kedves Vezetőnk nagyon, már-már rajongásig szereti az egy húron pendülést! Nyilván nem véletlenül! Mert bár talán nem pontosan azt mondja ezzel a pendüléssel, amit akar, amivel etetni akar, de a szólás eredeti értelméből – ahogy erről korábban magam is írtam - kiviláglik, mit is szeret az egy húron pendülésben:

'rosszalló; cinkos módjára egyetért vagy együttműködik valakivel'

Hamarosan tavasz lesz, izgalmas és talán gyönyörű: ki-ki elgondolkodhat rajta, akar-e továbbra is a Kedves Vezető játszótársa lenni az egy húron pendülésben...


 

Blogger


Jehu

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.