galéria megtekintése

Zöldövezet a betondzsungel közepén

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 28. számában
jelent meg.

Csémi Klára
Népszabadság

Kánikulában minden fok számít – az utóbbi hetekben ismét megtapasztalhattuk. Különösen a belvárosi utcák ontják magukból a meleget, lehűlésről még este sem igen lehet beszélni. Egészen más a helyzet ott, ahol a sokemeletes házak belső udvara zöldövezetté vált.

Mivel a legtöbb kapu kulcsra jár, az utca felől nem látni, milyen világ rejtőzik mögötte. Sem a sivár, lebetonozott, legfeljebb egy-egy ecetfát megtűrő környezetet, sem ennek ellenkezőjét – az odaillő cserjékkel, virágokkal betelepített, pihenőpadokkal és csobogóval megszépített udvart, ahová jó lejönni, hűsölni és beszélgetni.

A jó példákból egyre több van, mióta a főváros és néhány kerületi önkormányzat, sőt egy-egy nagyvállalat is felismerte: érdemes ösztönözni, anyagilag is támogatni a lakókörnyezet zöldítését, ami amellett, hogy egészségesebbé, kellemesebbé és esztétikusabbá teszi az addig átjárónak használt belső tereket, közösséget is kovácsol. Az adott házak lakói ugyanis, az anyagiak egy részét magukra vállalva, előbb közösen döntenek, majd a terveket is együtt, saját munkájukat hozzátéve valósítják meg.

Dembinszky utca 33. Az udvar a két hónapig tartó átalakítás kezdetekor...
Dembinszky utca 33. Az udvar a két hónapig tartó átalakítás kezdetekor...

 

A minap három ilyen pesti házat mutatott be a sajtó képviselőinek a Mol, amely kilenc éve indította el Zöldövezet programját. A vállalat 80 százalékos támogatására minden év szeptemberében civil szervezetek és társasházi közösségek pályázhatnak, a cél lehet közösségi kert létrehozása, társasházi belső udvar parkosítása, átalakítása, illetve egy település valamely zöld területének megújítása is. Az elnyert pályázati összeget nemcsak növények, kerti eszközök és a megvalósításhoz szükséges alapanyagok beszerzésére lehet fordítani, hanem szelektív hulladékgyűjtő, szemét- és biciklitároló kialakítására, kerti bútorok vásárlására és a meglévők felújítására is.

...és az eredmény: zöld növényzet, belső terasz, rönkfa ösvény és csobogó
...és az eredmény: zöld növényzet, belső terasz, rönkfa ösvény és csobogó

Újlipótvárosból indult a túra, ahol jó néhány lakótömb már úgy épült, hogy a házak egy-egy nagy zöld területet ölelnek körül, ahonnan esténként árad a hűvösebb levegő. Ám ez nem általános, a zöldítés, az udvar rendezése sok helyen a lakókon múlik. A Pannónia utca egyik házában meg is tették: a viszonylag kicsi udvar új burkolatot, közepére dézsában fát, oldalaira pihenőpadokat, futónövények kapaszkodását segítő farácsokat kapott, babakocsi- és biciklitároló létesül. A kisgyerekesek kérésére az egyik oldalon haszonnövényeket ültettek, hogy a gyerekek lássák, milyenek a fűszernövények, hogy nő, pirosodik a paradicsom.

A következő állomás a Rózsa utca egyik 1893-ban épült háza volt, amelynek udvarára a nap alig süt be, így nagy melegben is kellemesen hűvös. Érthető, hogy a lakók itt kulturált találkozóhelyet, a gyerekeknek pedig némi mozgási lehetőséget szerettek volna teremteni. Egyikük kertépítő mérnökként a szomszéd ház tűzfalára felfutó borostyán elé aszimmetrikus, hullámzó vonalú, magas ágyást tervezett, amelybe 85 cserjét és évelő növényt ültettek. Betelepítettek két berkenyefát is, az udvar töredezett felületét pedig műfű szőnyeggel fedték le, arra került a kerti asztal és a padok.

A legnagyobb átalakulás a harmadik helyszínen, a Dembinszky utca egyik körfolyosós házának udvarán ment végbe (ehhez a lakóközösség a fővárostól és a Moltól is kapott támogatást). Mint a lakók elmondták, az átalakítás majdnem két hónapig tartott. Feltörték a régi kövezetet, helyére három teherautónyi friss földet talicskáztak be. Az egyik ágyásba a gyerekek kedvére konyhakertet hoztak létre, a többibe különböző színű és magasságú évelőket ültettek. Az udvar közepén lévő, klubszobaszerű teraszhoz rönkfa ösvény vezet a kapu felől, végén kőcsobogó, amely nemcsak hasznos, hanem szép is. Igaz, a munkálatokból nem minden lakó vette ki a részét, de mindenki támogatta, a maga módján pedig segítette is a közös ügyet. Lényegében úgy, ami a Zöldövezet program lényege: miközben egyre több lesz a zöld felület, közösségek teremtődnek, és erősödik a környezettudatosság is.

Másfél Margit-sziget

Kilenc év alatt ekkora terület újult meg a Mol Zöldövezet programjában. Mintegy háromszáz civil szervezet és lakóházi közösség csaknem százezer fát, cserjét és virágot ültetett el, zöldítő terveik megvalósítására a program jóvoltából 125 millió forintot fordítottak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.