Zenetéka a mobilon

A mobiltelefonok válnak a legnagyobb zenebolttá – immár legalább négy online zenei szolgáltatás közül választhatnak a hazai okostelefon-felhasználók

A Google Play, a Deezer, a Spotify és a Vodafone live! 24/7 látszólag ugyanazt, a korlátlan online zenehallgatás élményét nyújtja az előfizetőknek, streaming technológiával, vagyis úgy, hogy a zenefájlok nem töltődnek le a mobilra. Persze letöltésre is lehetőség van, de az már csak a fizetős, prémium kategóriában.

Három megoldás valamennyi mobiltelefon-tulajdonos számára elérhető (kivéve a Vodafone-é), noha a szolgáltatók maguk is árulják azokat, hiszen folyamatosan a készülék használatára ösztönzi az előfizetőket és adatforgalmat is generál. A Deezer a Telenorral, a Spotify a Telekommal kötött együttműködési megállapodást. De egy telekomos ügyfél is előfizethet például a Deezerre, vagy egy telenoros a Spotifyra, csak ez esetben közvetlenül az említett cégekkel lesz kapcsolatban.

A mobilszolgáltatókon keresztül a zenehallgatás ára a telefonszámlában fizethető, sőt a mobilcégek speciális díjcsomagot dolgoztak ki a zenerajongóknak, amelyben valamennyi, speciálisan zenehallgatásra igénybe vehető adatforgalmat is kínálnak a zenéhez. Aki közvetlenül a zenecégnél fizet elő, az viszont a normál adatkeretét égeti minden egyes másodperccel. A Telekom direkt a Spotifyra alkotta meg a Music csomagjait, amelyben korlátlan beszéd és SMS mellett kiadós zenei adatforgalom is van.

Míg a Telenor szerint átlagosan 300 megabyte adatforgalmat generál egy Deezer-felhasználó, addig a Telekom szerint napi átlag egy óra zenehallgatással havi szinten egy gigabyte alatt lehet maradni. A Telenor csaknem két éve kínálja a Deezert, a Google Play is jó ideje elérhető már idehaza, a Vodafone 2013 decemberében indította el zenetárát, míg a Telekom nemrég hozta be a piacra a kategóriában a legismertebbnek számító Spotifyt. Minden piacra lépés csak azt követően történhetett meg, hogy a külföldi zeneszolgáltató cégek megegyeztek a magyar szerzői jogvédő szervezettel.

A Telenor nem árulta el a Deezer-felhasználók számát, annyit közöltek, hogy számuk az elmúlt egy évben megduplázódott. – Legtöbben androidos készülékről hallgatnak zenét, ezt követi a Windows Phone, majd az iOS. Felhasználói adatot a Telekom sem közölt a Spotifyjal kapcsolatban, náluk a középkategóriás okostelefonok tulajdonosai, s a fiatalok a legintenzívebb zenefogyasztók, de az idősebbek is egyre aktívabbak, hiszen a Spotify komolyzenei választéka igen gazdag.

A Telenor tapasztalatai szerint a korlátlan online zenehallgatás lehetősége olyan előny, amely miatt az ügyfelek kártyás előfizetésről havidíjasra hajlandók váltani, vagy épp nyitottak feljebb lépni egy díjcsomaggal. Sőt van, aki szolgáltatót is vált a zenehallgatás miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.