galéria megtekintése

Zavaros otthonteremtési képződmény a lakáslottó

Dömötör Csaba államtitkár szerint nem fogyasztói csoportokról van szó, mert szigorúak az előírások
Dömötör Csaba államtitkár szerint nem fogyasztói csoportokról van szó, mert szigorúak az előírások
fidesz.hu

Az ellenzéki állításokkal szemben a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) nem fogyasztói csoportok, mert szigorú előírások vonatkoznak rájuk.

Pilótajátékról sincs szó, mivel annak lényege, hogy mindig újabb tagok léphetnek be, a noknál azonban zárt a taglétszám – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Úgy tűnik azonban, a múlt héten lóhalálában elfogadott törvényt korántsem minden kormánypárti politikus értelmezi ugyanúgy.

 
Kósa Lajos szerint a nok klasszikus fogyasztói közösség, csak most jár rá majd állami támogatás is
Kósa Lajos szerint a nok klasszikus fogyasztói közösség, csak most jár rá majd állami támogatás is
Teknős Miklós / Népszabadság

Kósa Lajos frakcióvezető szerint ugyanis a nok klasszikus fogyasztói közösség. Szavai szerint ma is létezik Magyarországon lakáshoz jutást segítő fogyasztói közösségi csoport, csak állami támogatás nélkül, az újdonság most az, hogy ha valaki belép egy ilyenbe, tíz éven belül biztosan lakáshoz jut.

Az MSZP arra hívta fel a figyelmet, hogy mindössze két cég felel meg a nok szervezésére vonatkozó szabályoknak.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, az ingatlanpiac szereplői is lázasan próbálják értelmezni a jogszabályt. Nagygyörgy Tibor, az Otthon Centrum franchise-hálózatát is működtető ­Biggeorge Holding vezérigazgatója lapunknak azt mondta, ők az elfogadott jogszabályt úgy értelmezik, hogy a Nyéki Zoltán vállalkozó nevéhez köthető Carionon kívül más nem fog tudni megfelelni az állami támogatás feltételeinek. Ezért javasolnák a szervezőre vonatkozó feltételek bővítését. Ők is fontolgatják egy nok szervezését, de most erre nincs lehetőségük.

A csütörtökön elfogadott törvény szövege szerint nokot olyan vállalkozások szervezhetnek, amelyek megbízható szervezőnek minősülnek, azaz az engedélykérelem benyújtása előtt részt vettek legalább ezer lakóingatlan értékesítésében vagy építésében, és a fogyasztói csoportokról szóló jogszabály alapján két éve folyamatosan adatot szolgáltattak a fogyasztóvédelmi hatóság felé. Belépésre jogosít az is, ha az adott cég a szervezői engedély megszerzése után kiválasztás keretében közreműködik legalább ezer lakóingatlan adásvételé­ben, és két évig eleget tesz egy későbbi jogszabályban meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felé.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogja az engedélyeket megadni és a cégek tevékenységét ellenőrizni, s a pénzügyi felügyelet pedig soha nem volt olyan szigorú, mint most. Minden törvényes lesz és teljesen átlátható. Hangsúlyozta, hogy a sorrend tényleg „szerencse kérdése", de a végén mindenki megkapja a neki járó támogatást.

Dömötör Csaba vasárnap elmagyarázta: nem a lakásokat sorsolják majd, hanem azt, hogy a tagok milyen sorrendben jussanak lakáshoz. Bár az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garanciája nem vonatkozik majd a befizetett összegre, a szervezőknek 100 millió forintos alaptőkével kell rendelkezniük, háromszázalékos tartalékot kell képezniük, és vezetőikre is szigorú összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.