galéria megtekintése

440 ezres tabletet kapnak a masiniszták

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 11. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Egyenként kétmillió forinttal javítja mozdonyainak informatikai fejlettségét a nemzeti vasút. A mintegy hétszáz, többségében elaggott vontató korszerűbb nem lesz, de a fedélzetükön szolgálatot teljesítő masiniszták közel másfél milliárd forintért ipari számítógépet kapnak. Karácsonyra minden érintett vasutas átveheti tabletjét.

A MÁV-Start augusztus végén szerződött le 3100 ipari kivitelű tablet-PC vásárlására. A Szinva Net Informatikai Zrt., az M & M Computer Számítás- és Irodatechnikai Kereskedelmi Kft., illetve az M & S Informatikai Zrt. konzorciuma

1,37 milliárd forintért szállítja le a gépeket. Az egyenként 441 ezer forintos tabletek rendszerbe állítása előtt minden mozdonyvezetőnek iskolapadba kell ülnie.

A cél, hogy minden érintett vasutas készségszinten kezelje az új eszközt és szoftvereit. Az év végéig valamennyi tábla-PC megérkezik. Eddig az első három darabot vették át, az 1547 darabos második kontingens novemberben, a fennmaradó 1550 példány decemberben kerül a vasúthoz.

 

Elsőként azokat a funkciókat aktiválják, amelyek fizikailag könnyítik meg a jelenleg vaskos, papíralapú dokumentációból dolgozó mozdonyvezetők munkáját.

A vasút mobilneten gondoskodik majd a masiniszták információellátásáról. A mozdonyvetők tableteken követhetik szolgálati és munkaidő-beosztásukat, de a szabadságigénylést, illetve a szolgálati vezénylést irányítókkal is ezen tartják majd a kapcsolatot. Az eddig csak papíron elérhető útvonalkönyvek, járműleírások, szolgálati menetrendkönyvek, menetrendi segédkönyvek, lassújel-kimutatások, érvényben lévő vasúti utasítások szintén szoftveresek lesznek. Az aktuális parancskönyvi rendelkezések közzététele is az új eszközök alkalmazásai közé kerül.

A tabletek tudása az üzletekben kaphatóktól eltér. A kameráik gyengébbek, mint az olcsóbb, de fogyasztói piacra tervezett készülékeknek, ám az akkumulátor-üzemidejük jobb, s a processzorjuk négymagos, gyors. A Tajvanon gyártott gépekben van GPS, Bluetooth, wifi és mobilnet, valamint megfelelnek egy speciális vízállósági szabványnak is.

A készülékekre a nemzeti vasút öt, az akkumulátorokra két év garanciát követelt pályázatában. Emellett az előírások meghatározták a gépek teljesítményét, fizikai méreteit, a képernyő felbontását, fénysűrűségét, kontrasztarányát, de a kiírás rendelkezett a mozgó alkatrésztől mentes belső tárolókról, a hőmérséklet-tűrésről, a dokkolhatóságról is. A vasúti tesztek során ezek ellenőrzését független akkreditált laborra bízták.

A könyv helyére jön majd a tablet
A könyv helyére jön majd a tablet
Reviczky Zsolt

A gépek vásárlásával a MÁV-Start régi elmaradást pótolt. A vasutaskörökben követendő példaként emlegetett európai vasúttársaságok évekkel ezelőtt beszerezték az eszközöket.

De még a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. is „számítógépesítette” masinisztáit 2014 decemberében. Az osztrák kézben lévő Rail Cargo Hungaria Zrt.-nél egy éve folyamatban van a tábla-PC használatára épülő rendszer bevezetése, tesztelése. A zömmel retrojárművekhez szokott vasutasok számára a beszerzések után a kérdés nem az lesz, tudják-e irányítani a mozdonyt, hanem hogy

képesek-e kezelni a korszerű, érintőképernyős masinákat.

Jövőre a tabletek segítségével váltják ki a jelenleg papíralapú menetigazolványokat, eseménylapokat, üzemi naplókat. A végleges rendszerben a kézi számítógépeket összekötik a mozdonyfedélzeti berendezésekkel, ami lehetővé teszi a szolgálati menetrend és a lassújel-információk folyamatos, GPS-alapú megjelenítését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.