galéria megtekintése

Volt kaszinóra költene az MNB alapítványa

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 26. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

A jegybankhoz köthető egyik Pallas Athéné alapítvány újabb ingatlanfejlesztő céget hozott létre. A társaságot Vízház Zrt. névre keresztelték, minek alapján arra lehet következtetni, hogy a szervezet a Várkert Bazár szomszédságában álló, volt Várkert Kaszinó épületét szeretné megszerezni.

A fellelhető információk alapján kivetette hálóját a jegybank egyik alapítványa az évek óta érdemi használaton kívül álló Várkert-kioszkra. Buda egyik legpatinásabb épületét manapság már sokkal inkább Várkert Kaszinóként ismeri a közvélemény.

Az ingatlan egyébként a Várkert Bazár közvetlen szomszédságában áll, amelynek felújítását az Orbán-kormány presztízsberuházásként kezelte. A Hvg.hu információi szerint a jegybank által életre hívott Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) Alapítvány alig néhány napja létrehozott egy Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. társaságot. Az elnevezés bizonyosan a kiszemelt ingatlanra utal.

Évek óta eladó a vízellátásra felhúzott épület
Évek óta eladó a vízellátásra felhúzott épület
Reviczky Zsolt

 

A névválasztás nem túl bonyolult módja a jelek szerint bevett gyakorlat a jegybankhoz közeli szervezeteknél, hiszen szeptember elején négy Pallas Athéné alapítvány egy másik társaságot is összehozott, amelyet a Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt.-re kereszteltek. Ezzel kapcsolatban később az alapítványok jelezték is, hogy a volt Luxus Áruház épületének megvételéről tárgyalnak, amelyet egyébként a múlt század elején Kasselik Jenő alapítványa építtetett.

Vizsgálat indult

A jegybank felügyelőbizottsága pénteken úgy döntött, vizsgálatot indít az MNB által megvásárolt ingatlanokkal, valamint az alapítványok létrehozatalának jogszerűségével kapcsolatban.

A Vízház Zrt.-vel kapcsolatban ilyen, magyarázatot nyújtó tájékoztatást nem tett a PADI. Lapunknak kultúrtörténészek viszont azt mondták, hogy a Vízház bizonyosan nem a cég székhelyét jelentő Döbrentei utca 2. alatt lévő ingatlan. Ez már csak azért is valószínűsíthető, mert a Kasselik-Ház Zrt. és egy harmadik alapítványi társaság, a Pallas Athéné Domus Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt. is éppen ebbe az épületbe lett bejegyezve.

Szerintük a Vízházat a Döbrentei utcától néhány méterre lévő Ybl Miklós téren kell keresni. Magyarázatuk szerint ugyanis a volt Várkert Kaszinó épülete eredetileg a királyi palota vízellátási rendszerének első elemeként, azaz a vízbiztosításért felelős gépházaként épült fel. Innen a Vízház elnevezés – mondják. Ez az épület és a Várkert Bazár egyaránt Ybl Miklós tervei alapján készült, s alapvetően egy egységként lenne kezelendő.

Az 1879-ben, Budapest egyik legöregebb utcájában, a Hosszúsoron épült ház jelenleg a világörökség részét képezi. Eredeti funkcióját azonban már több mint száz éve elveszítette, s a nagyközönség szórakoztatásában kapott szerepet, miután 1905-ben kávéházként építették újjá. Ezek után újabb változásként 1913-ban zenepavilonná alakították át, idővel elegáns étteremként is üzemelt. A rendszerváltás után nem sokkal, 1992-ben renoválták az épületet.

A hazai „kaszinóboom” idején kapott új lakókat, játékbarlang költözött ide, így ragadt rajta a Várkert Kaszinó név. A kaszinókoncessziók kiadásának szigorítása idején a műemlék épület felújítására tekintettel kapott működési engedélyt az izraeli hátterű tulajdonos, ám ez a lehetőség 2007-ban lejárt. A koncesszió meghosszabbítására pedig már nem volt törvényi lehetőség. A hírek szerint az üzemeltetők sem erőltették a dolgot, mivel akkor már igen visszafogottan ment ott a játék.

Az Ybl-házat azóta többször meghirdették eladásra. Ennek nyomai az Otthon Centrum egyik bejegyzésében is fellelhetők. Ebben két ár is szerepel: 2,15 milliárd forint, valamint 10 millió euró. Utóbbi – a jelenlegi 315 forintos euróárfolyamot figyelembe véve – nagyon közeli ahhoz az összeghez, amellyel egyébként a Vízház Zrt.-t létrehozták, hiszen a cégbírósági bejegyzés szerint 3,1 milliárd forint a jegyzett tőkéje.

A Bors ugyanakkor idén májusban arról számolt be, hogy az ingatlant ismét meghirdették, igaz, már 13 millió euróért, azaz mintegy négymilliárd forintért. Beszámolójuk szerint a folyamatos karbantartásnak köszönhetően a ház jó állapotban van, s csupán néhány kiszolgálóhelyiséget kell felújítani. Ismereteink szerint az épület a Várkert Zrt.-hez köthető, amelyet a Jersey-szigeteken bejegyzett Stargide Ltd. birtokol. Utóbbi vállalkozást több helyen is izraeli befektetők kezében lévő társaságként emlegetik. Amíg a kaszinó működött, addig a Várkert Zrt.-től a Várkert Kaszinó Kft. bérelte a helyet, utóbbi társaság működtette a kaszinót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.