galéria megtekintése

Vízmutyi: Mészáros Lőrinc palackoz a vasútnak

8 komment

NOL
NOL

Megkóstolhatják Mészáros Lőrinc védőitalát a vasutasok és a kánikulában vonatra szálló utasok. A felcsúti polgármester Vivienvíz Kft. néven jegyzett cégétől a MÁV pálinkát még nem vesz, de ásványvizet mintegy kétmillió forintért vásárol. És a megrendelés lehet nagyobb is, ha a szerződésszegéssel megvádolt régi szállítót lapátra teszik.

A vízmutyit kiáltók jó, ha tudják, a nemzeti vasút léptékében számolva szinte „próbavásárlásnak" számító megrendelést Orbán Viktor miniszterelnök földije annak rendje és módja szerint versenyben nyerte el. Lapunknak legalábbis a MÁV-nál megerősítették: a Napi.hu értesüléseivel összhangban, a vasúttársaság a „várható hőségriadóra" készülve indított „rendkívüli" beszerzésén ajánlatot adó három pályázó közül választotta partneréül a Vivienvíz Kft.-t.

Gyors váltás a MÁV-nál
Gyors váltás a MÁV-nál
Máthé Zoltán / MTI

A február óta Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozó cég versenytársainál olcsóbban vállalta a „kedvező ásványi anyag" tartalmú, hőség elleni védőitalok szállítását. De sokat nyomott a latba az is, hogy a vasutasok és a hőségben utazók felfrissülését szolgáló ásványvíz, a MÁV rendelése után már másnap megérkezik majd.

 

A felcsúti polgármester vállalkozás-birodalmának vasúti terjeszkedését, a MÁV közlése szerint 2014-ben kiválasztott védőital szállítójuk, az IMMOFIX Kft. „szerződésszegése" tette lehetővé. A Vivienvíz győzelmével záruló rendkívüli beszerzés elindítására ugyanis a nemzeti vasútvállalatot lényegében rákényszerítette, hogy a mintegy 400 millió forintos, két évre szóló szerződéssel rendelkező szállítójuknak a legutóbbi júniusi hőségriadó során „utánpótlási nehézségei adódtak". Ami a gyakorlatban azt jelentette: az IMMOFIX „a palackozói kapacitásban keletkezett műszaki akadályok miatt" nem tudta azonnal teljesíteni a MÁV hőségriadó miatt feladott többlet rendelését.

Nem volt mit tenni, vasutasnak és utasnak innia kellett. A kért szállítmány pedig csak egy napos késéssel ért célba. Utólag meg már mellékes, hogy a vasútnál is elismerik, a szállítási probléma „rendeződni látszik". Most csak az számít, hogy az IMMOFIX szerződésszegésével kapcsolatban már folyamatban vannak az egyeztetések.

Nehéz kibírni a hőséget Mészáros-víz nélkül (képünk illusztráció)
Nehéz kibírni a hőséget Mészáros-víz nélkül (képünk illusztráció)
Marjai János / MTI

Igaz, arra nincs válasz, ezeken a megbeszéléseken a MÁV konkrétan mit szeretne elérni. Csak azt lehet tudni: a vasútnál jelezték, hogy a mulasztás és az ezt követő tárgyalások „kihatással lehetnek" eddigi vízszállítójuk szerződésének időtartamára is. Vagyis lehetséges, hogy a cég 2016-ban amúgy is lejáró szerződését a közeljövőben felmondják.

Orbán és Mészáros egy sertéstelep átadásán: barátok közt
Koszticsák Szilárd / MTI

Legfeljebb találgatni lehet, hogy ha a MÁV esetleges újabb ásványvíztenderén kik és milyen eséllyel indulhatnak majd. Valószínű azonban, hogy az IMMOFIX nem lesz könnyű helyzetben egy ilyen versenyben. Rossz megítélésére utal legalábbis, hogy miközben a cég folyamatosan teljesítette a vasút rendeléseit, és júniusban is a kért mennyiségben és ütemezéssel szállított, elég volt egyetlen nap késés a partvonalon kívülre kerüléshez.

Ha egyszer egy biznisz beindul...
Ha egyszer egy biznisz beindul...
Kurucz Árpád / Népszabadság

Mészáros Lőrinc viszont magabiztosan palackozhat. A szállítmányait „szúrópróba szerű" minták alapján ízlelgető és minősítő vasutasok ugyanis tudják milyen veszélyes ital a víz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.