Visszavágott a fogyasztó, végrehajtás a Tigáznál

Visszavágott a fogyasztó: végrehajtás indult a Tigáznál. A bejegyzés a Ceginfo.hu adatai szerint egy nyíregyházi közjegyző nevéhez fűződik, ami azonban nem utal sem a tényleges kezdeményezőre, sem a követelt összeg nagyságára. Az eljárás március 1-jei hatályú.

Megkeresésünkre a kelet-magyarországi központú, olasz hátterű gázszolgáltató csoportnál azt a tájékoztatást adták, hogy a bejegyzés hátterében egy fogyasztóval szembeni elszámolási vita áll. A Tigáz ugyanakkor napokon belül intézkedik kötelezettsége teljes kiegyenlítéséről és a végrehajtás adatainak töröltetéséről – szögezték le.

Egy ilyen folyamat során a követelés erejéig végrehajtási eljárás keretében le lehet foglalni az adós vagyontárgyait. Feltéve, ha addig nem fizet. Ez pedig a Tigáz ese­tében – a gázszolgáltató kétségtelen anyagi problémái ellenére is – kizárt. Nem hagyható szó nélkül ugyanakkor, hogy a cég a szokásosnál gyakrabban húzza a fizetést az utolsó utáni pillanatig.

A mostanin kívül 2011 óta további öt végrehajtási bejegyzést gyűjtöttek már be, Nyíregyházáról, Hatvanból, Bicskéről, de a szolgáltatási területüktől igencsak távol eső Szombathelyen is akadt egy kitartó panaszos. Ezek az ügyek néhány hónap alatt rendeződtek. Igaz, akad köztük olyan, amely másfél évig húzódott. Amögött, hogy egy amúgy fizetőképes cég bevállalja a végrehajtásokat, szakértők szerint általában nem egy hanyag ügyintéző áll, hanem cégvezetői döntés: erre ugyanis amolyan kamatmentes hitelként tekintenek. A többi nagy energiaszolgáltatónál ilyet ritkábban is találunk.

A Tigáz ugyanakkor kétségkívül nincs irigylésre méltó anyagi helyzetben: hosszú évek óta évi tízmil­liárdos nagyságrendű veszteségeket ér el, ami ugyanennyivel apasztja a vagyont. A tavalyi mínusz körülbelül 13 milliárd forintra rúgott. A cég törvényes működésének fenntartása érdekében az olasz tulajdonos előtt immáron nincs más út, mint a feltőkésítés, amit nemrég a cég szóvivője kilátásba is helyezett. Mindazonáltal a Tigáz nemrég értékesítette a német RWE-hez tartozó Elmű-ÉMÁSZ-nak üzleti gázszolgáltatását, és október 1-jei hatállyal a lakossági üzletága is az állami Főgázhoz kerül. Az olasz ENI így a Tigáz kelet-magyarországi gázhálózatát tartja meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.