Végtörlesztettünk az IMF-felé

1,1 milliárd dollárt, 500 millió eurót és 260 millió fontot utalt át az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), amelyre a fedezet, az IMF hitel fel nem használt részéből, a februári eleji dollárkötvény kibocsátásból és a Prémium Euró Magyar Államkötvényből befolyt összegből rendelkezésre állt.

A kormány törlesztette a Valutaalapnál lévő még fennmaradt hitelét. Az IMF meghatározása alapján 3 devizanemben: dollárban, euróban és angol fontban egyenlítette ki tartozását a magyar állam.

A végtörlesztéshez 1,1 milliárd dollárt, 500 millió eurót és 260 millió fontot utalt át az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), amelyre a fedezet, az IMF hitel fel nem használt részéből, a februári eleji dollárkötvény kibocsátásból és a Prémium Euró Magyar Államkötvényből befolyt összegből rendelkezésre állt, így pótlólagos kötvénykibocsátásra nem volt szükség - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium Közleménye. 

A Kormány döntése alapján 2013. augusztus 12-én Magyarország előtörlesztette a Nemzetközi Valutaalappal szemben még fennálló 1,9 Mrd SDR (2,15 Mrd EUR) összegű hitelét. Ebből az összegből 1,8 milliárd euró 2013-ban, mintegy 300 millió euró pedig 2014 első negyedévében, a fennmaradó minimális összeg 2014. harmadik negyedévéig járt volna le.

A korábbi kötvénykibocsátás továbbá a hitelpiaci válság hatására kiépített kormányzati tartalék együttes összege lehetővé tette az IMF hitel teljes összegének előtörlesztését.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy tavaly és idén is sikerült a piacról finanszírozni a költségvetést, így nincs szükség finanszírozási oldalról az IMF-re. Jelentős siker, hogy a pénzügyi válság ellenére a magyar kormány az elmúlt három évben el tudott idáig jutni, törleszti a 2008-ban az előző kormány által felvett hitelt és még jelentős tartalékai is maradnak.

- Ez azt jelenti, helyes irányba indultunk el. Az előtörlesztéssel mintegy 3,5 milliárd forint kamatköltséget takarított meg az ország - írja a tárca közleménye. Az előtörlesztéshez rendelkezésre állt a fedezet, amelyet több forrásból biztosított a tárca oly módon, hogy a költségvetés számára létrehozott biztonsági tartalék megmaradt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.