Visszaeső kapcsolt energiatermelés

2010 óta 21-ről 13,5 százalékra esett vissza a honi áramtermelésben az úgynevezett kapcsolt – áramot és hőt egyszerre előállító – egységek aránya. A helyzet javítása érdekében az iparág párbeszédet szorgalmaz a kormánnyal.

Az áramot és hőt egyszerre, hatékonyan előállító úgynevezett kapcsolt termelők aránya a német áramtermelésen belül a jelenlegi 12,5 százalékról 2020-ig 25 százalékra nőhet; az iparág jelentős fejlődés előtt áll az Egyesült Államokban és Kínában is - hangsúlyozta a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) tudósítása szerint a szervezet XVI. konferencián Fiona Riddoch, az ilyen termelők európai szakmai szervezetének főigazgatója.

Magyarországon eltérő folyamat körvonalazódik: a mesterségesen alacsonyan tartott hőárak és az alacsony piaci áramár miatt a 2010-es 21 százalékról arányuk mára 13,5 százalékra mérséklődött - hangsúlyozta Rudolf Viktor, az MKET elnöke.

Az optimális évi 7800-8000 óra helyett a kisebb egységek évi 1950, a nagyobb erőművek 3490 órát üzemeltek.

Az MKET elnöke szerint sokat segíthetne, ha mihamarabb átültetnénk a hazai jogrendbe az unió energiahatékonysági irányelvét.

Toldi Ottó, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese szerint ezeknek az egységeknek hosszú távon helyük van a honi energiarendszerben, de a szektornak lehetőleg meg kell állnia a saját lábán a piacon.

A résztvevők hitet tettek a felek közötti párbeszéd mellett.

A közlemény kevéssé hangsúlyozza, de megjegyzendő, hogy az elmúlt évek során csökkent a megújulós termelők támogatása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.