galéria megtekintése

Vidáman röföghetnek a Mészáros-disznók

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 14. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Nem kell tovább aggódnia Mészáros Lőrincnek. Az unió jóváhagyta azt a támogatást, amely új sertéstelepén az anyakocák után járhat neki. Ehhez azért feltételeket kell teljesíteni, de egy új létesítmény esetében ez aligha probléma, így szinte biztos érkezik majd a pénz.

A napokban szárnyra kapott hír szerint a felcsúti polgármester igen jókor szerzett meg tavaly ősszel egy mangalicatelepet, éppen akkor, amikor a kormány kérte az anyakocákra adható támogatások emelését. Az ügyre és a szubvenciós rendszerre részleteiben rálátó forrásunk szerint ez az ügy leegyszerűsítése, mivel kizárólag erre az állattámogatásra alapozni egy állattenyésztéssel kapcsolatos beruházást ostoba ötlet.

Orbán Viktor és barátja a Búzakalász 66 sertéstelepének átadásán
Orbán Viktor és barátja a Búzakalász 66 sertéstelepének átadásán
Koszticsák Szilárd / MTI

Ám Mészáros nyilván nem vakon döntött, hogy több százmillió forintot fordít a telep fejlesztésére. Erre egyébként 350 millió forintos uniós forrást nyert el. A hírek egyszerű összekapcsolásának egyik legnagyobb problémája – folytatta forrásunk –, hogy az anyakocákra adott támogatás kiosztása sokáig nem volt biztos. Erről ugyanis nem Budapesten, hanem Brüsszelben döntöttek, annak ellenére, hogy ez nemzeti támogatásnak minősül. A legfrissebb híreink szerint viszont Brüsszelben épp csak most hagyták jóvá a magyar kérést, így a második negyedévtől indul a program.

 

Ahhoz, hogy tisztán lássunk a kérdésben, tudni kell, hogy az anyakocákra vonatkozó szubvenció egyáltalán nem új ötlet, ezt már többször kérte Magyarország. Ezt a sertésjóléti támogatási rendszer egyik továbbfejlesztésének is lehet tekinteni, amelyet 2007-ben indítottak el. A program célja, hogy a sertésállományt jelentősen növelje.Ma ez csupán 3,1 millióra tehető, míg az 1980-as években elérte a 11 milliót.

Mészáros mindenesetre dörzsölheti a tenyerét, hiszen szép summát tehet zsebre. Magyarország 7,8 milliárd forintot oszthat szét ezen a jogcímen a sertéstenyésztők között. A jelenlegi állományadatok alapján ez pedig azt jelenti, hogy anyakocánként közel 40 ezer forintra is szert lehet tenni, ami 12 ezres állomány esetén közel félmilliárd forint. De ez nem automatikusan járó forrás. Ahhoz, hogy ezt teljes egészében megkapja egy állat után egy gazdaság, előre meghatározott feltételeket kell teljesíteni, melyeket Mészáros új telepe nyilván megugrik majd.

Az ügy apró pikantériája, hogy az ilyen pénzek kiosztását egy-egy uniós költségvetési ciklusra szokták megadni. A magyar „engedély” viszont 2017. év végéig szólna. Mészárosnak viszont van még egy adu ásza, az új földforgalmi törvény ugyanis kihúzza jó néhány szakosított sertéstelep alól a földet. Az ágazatot jól ismerő forrásunk szerint számos ilyen gazdaság elveszítheti takarmánytermelő területét, hiszen azok a törvény értelmében máshoz kerülhetnek.

Most már ők is jobban teljesítenek
Most már ők is jobban teljesíthetnek?
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az állattartó telep esetében a maximálisan használható terület 1800 hektár, de ehhez itt is feltételeket kell teljesíteni, ha ezek elmaradnak, a határ csupán 1200 hektár. Ám még ezt a határt sem lesz könnyű elérniük a földforgalmi törvény miatt, mert a bérleti szerződések újrakötésekor a jogaik csak kivételes esetben sorolódnak előre.Márpedig ezekből a bérleti kontraktusokból már idén is lesz, ami kifut.

Ebben az esetben annyit tehet az állattenyésztő gazdaság, hogy a kieső, ám szükséges takarmányt a piacról vásárolja meg, így viszont a gazdálkodás hatékonysága drasztikusan csökkenhet, akár el is tűnhet. Ilyen problémával viszont Mészáros Lőrincnek nem kell foglalkoznia, hiszen az állami földpályázatokon bőven tudott olyan területeket szerezni, amit tartósan takarmánytermelésre fordíthat. (E tekintetben őt is kis családi gazdaságnak minősítette a Nemzeti Földalap.) Ezzel pedig nagyon komoly előnyre lehet szert.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.