galéria megtekintése

Vida keresztülhúzta Orbán terveit

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 21. számában
jelent meg.

14 komment


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Nem Orbán Viktor forgatókönyve és időzítése szerint történt Vida Ildikó lemondása május 20-án, annak ellenére sem, hogy az amerikai kitiltási botrány és a Simicska-affér eldurvulása után nem volt kérdéses, hogy a NAV-elnök sorsa megpecsételődött. Kormányzati források arról tájékoztatták a Népszabadságot, hogy a miniszterelnök marasztalni akarta Vida Ildikót még legalább egy fél-háromnegyed évig, az adóhivatal átalakítási folyamatának a végéig.

Orbán Viktor nem „vetítette ki” a NAV-elnökre a Simicska Lajossal szembeni ellenérzését, és a régi személyes ismeretségükre tekintettel nem is szerette volna, ha méltatlan körülmények között, vagy bukott elnökként távozik a hivatal éléről – mondták lapunknak a folyamatot jól ismerő források, állítva: még nincs meg az új NAV-elnökjelölt.

Simicska Lajos környezetéből lapunknak megerősítették, a NAV-elnököt valóban nem zsarolták a kormány részéről, Vida Ildikó „besokallt”, és tudta, hogy a végén úgyis mennie kell. Állítólag Simicska Lajos sem ragaszkodott hozzá, hogy „nagy bástyaként” a végletekig kitartson az adóhatóság élén.

Vida Ildikó „besokallt”
Vida Ildikó „besokallt”
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

 

A NOL hétfőn kora délután közölte Vida Ildikó munkatársainak írt levelét, melyben lemondásának okait részletezte. „Az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmeit, a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintő méltatlan és alaptalan támadásokat, valamint a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzeléseket” sorolta. Az utolsó csepp a pohárban, a casus belli viszont az volt, hogy a NAV egyenruhás szárnyának a béremeléséről, az életpályamodell július elsejével való bevezetéséről nem tudott megegyezni a gazdasági kormányzattal – árulták el forrásaink.

A miniszterelnök sajtósai nem válaszoltak azon kérdésünkre, hogy Orbán Viktor miért nem jegyezte ellen a NAV-elnök lemondását. Azzal, hogy nem tette, Vida Ildikó elnöki jogviszonya a két hónapos felmondási idő lejártával ért véget tegnap. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéhez semmit nem tettek hozzá, amely azt taglalta, hogy korszakváltás következik az adóhatósági munkában. Munkatársunknak más források viszont azt mondták, Orbán Viktor az amerikai kitiltási botrány miatt sem szerette volna aláírni Vida Ildikó felmentését, hiszen amikor Vida Ildikó nyilvánosan elismerte, hogy „érintett”, a miniszterelnök a magyar szuverenitásra hivatkozva nem váltotta le. Azt, hogy Orbán Viktor nem szerette volna, hogy az ő nevéhez fűződjön Vida Ildikó menesztése, az is alátámasztja, hogy időközben megpróbálták úgy módosítani a vonatkozó törvényes előírásokat, hogy a nemzetgazdasági miniszter jogosítványa legyen a NAV-elnök kinevezése, illetve menesztése. Ez a módosítóindítvány végül egy banális technikai ok miatt a parlamenti eljárásban elbukott.

A Népszabadság először április végén írt arról, hogy NAV-vezetők tudomása szerint az adóhivatal elnöke legkésőbb május végén távozik. Kormánytagok akkor még cáfolták az információt, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter május 17-én is kacsának minősítette a hírt. A miniszter nyár elején váltott retorikát, a Figyelőnek nyilatkozva, hogy a kitiltási botrány miatt megrendült a közbizalom Vida Ildikó irányában, és ezért lehetséges, hogy távoznia kell. Volt, hogy direktebben is fogalmazott: „gazdaságpolitikai szakaszhatárnál vagyunk, ami indokolhatja, hogy új NAV-vezetéssel vágjunk neki a feladatoknak”, viszont még a tegnap napközben megjelent Mandiner-interjúban sem mondta el, hogy Vida Ildikó már két hónappal ezelőtt lemondott, holott éppen a tegnapi nappal szűnt meg a NAV-elnöksége. „Az én bizalmam töretlen Vida Ildikóban, ameddig ő a NAV elnöke. Gond nélkül és eredményesen dolgozunk együtt. Attól függetlenül, hogy a kinevezés és felmentés joga nem az én kompetenciám” – mondta, hozzátéve, hogy a Simicska-ügy nem volt szempont az ügyben.

A kormányzati szereplők közül a leghatározottabban Lázár János utalt rá, hogy Vida Ildikónak mennie kell, amikor a július 9-ei Kormányinfó sajtótájékoztatón elhangzott a részéről egy olyan félmondat is, hogy az adóhivatali reformban már nem lesz szerepe a NAV jelenlegi vezetőségének. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem volt munkáltatója a NAV-elnöknek, így – ha tudomása lehetett is a Vida lemondásról – nem érezte úgy, hogy az ő dolga lenne a hír bejelentése – mondták lapunknak tegnap kormányközeli források.

Hétfőn este azt mondta a Népszabadságnak: már többször jelezte, addig fog együtt dolgozni Vida Ildikóval, amíg az őt kinevező Orbán Viktor miniszterelnök bizalma megvan az elnök iránt. – Bár az elmúlt hónapokban Vida Ildikó többször jelezte felém, hogy fontolgatja lemondását, arról nem beszélt, hogy mikor, milyen dátummal kíván távozni a testülettől. A döntés a miniszterelnöké, a miniszter feladata a hivatalban lévő elnökkel közös munka eredményes elvégzése, ameddig a hivatali ideje tart – nyilatkozta lapunknak a miniszter.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.