Veszteséges lett az állam új bankja

A Budapest Banknál húsz év után a tavalyi volt az első esztendő, amikor nem termelt nyereséget, a bankcsoport adózott vesztesége 38,7 milliárd forint volt - mondta a társaság elnök-vezérigazgatója. Az eredményt drasztikusan rontotta a devizahitelek árfolyamrésének és az egyoldalú szerződésmódosításoknak a visszafizetésére képzett 48,5 milliárd forint céltartalék - mondta Zolnai György, a bank elnök-vezérigazgatója.
A mérlegfőösszeg szinten maradt, 895,4 milliárd forintot tett ki, s az adósmentés nélkül 9,8 milliárd forint lett volna a nyeresége. Tavaly kedvező volt a gazdasági környezet, de a bank eredményére kihatott az alacsony kamatkörnyezet, valamint a fogyasztói hiteleket érintő szabályozói rendelkezések. Az elnök-vezérigazgató hozzátette: a bankcsoport továbbra is kiegyensúlyozottan működött, tőkehelyzete erős maradt, és az elszámolási törvény miatt képzett céltartalék miatt sem volt szüksége anyavállalati tőkepótlásra.Az adósmentés mellett negatívan hatott a bankra az ingyenes készpénzfelvétel is, de ennek negatív pénzügyi hatásait tudták ellensúlyozni.

A 2015-ös kilátásokról elmondta: továbbra is kedvező gazdasági, de negatív kamatkörnyezettel számolnak, és 2015-ben is 10 milliárd forint körüli nyereséget várnak. Tóth Viktor, a bank vállalati üzletágának vezetője elmondta: a kis- és közepes vállalati hitelezési piac visszaesése ellenére a Budapest Bank 10 százalékkal növelte kkv hitelállományát, összesen pedig 6 százalékkal (279 milliárd forintra) bővítette vállalati hitelezését a teljes vállalati piac stagnálása mellett. Ez nem meglepő módon többek között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjában (nhp) való aktív részvételnek köszönhetők: az nhp második szakaszában 2014 végéig a Budapest Bankcsoport összesen 75 milliárd forintot, a teljes piaci volumen 14 százalékát helyezte ki.

A bankcsoport lakossági hitelállománya 2,1 százalékkal, 377,7 milliárd forintra csökkent tavaly, ezen belül az autóhitel-portfólió 7,1, a fedezetlen hitelek állománya 8,2 százalékkal zsugorodott. A növekvő forinthitel-állomány és a forintárfolyam változásai miatt azonban a jelzáloghitelek állománya 4 százalékkal emelkedett. Ami a megtakarításokat illeti a befektetési alapokban kiugró, 30 százalék feletti növekedést értek el, és január elejére elérte az 500 milliárd forintot a kezelt vagyon.

A jelzáloghiteleseknek mintegy 22 ezer levelet küldenek ki, a jóváírt vagy visszautalt összeg pedig összesen 32 milliárd forint lehet. Egy átlagos jelzáloghiteles ügyfél 1,45 millió forintot kap vissza, vagy ennyivel csökken az adóssága, az autóhiteleseknél pedig 300 ezer forint lehet ez az átlagos összeg; mindkét esetben ez átlagosan 25 százalékos tehercsökkenést jelent. A bank
 7000 végtörlesztett ügyfelének kétharmada, 5000 ügyfél kért elszámolást a március 31-i határidőig, ehhez képest az összes végtörlesztett 3 százaléka kap majd vissza valamekkora összeget, átlagosan maximum 200 ezer forintot.

Zolnai György kérdésre válaszolva emlékeztetett: tavaly decemberben jelentették be, hogy az állam megveszi a Budapest Bankot, az előszerződést is ekkor írta alá az állam a bank tulajdonosával, a GE-vel. Elmondta, hogy a tulajdonosváltás idén június-július környékén várható, az átstrukturálás, a GE-től való "leválás" már folyik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.