Versenybírsággal sújtották a Picket

A versenyhivatal 44 millió forintos bírságot szabott ki a Pickre, mert a Csányi Sándor érdekkörébe tartozó szalámigyár meg szerette volna szabni a kereskedőknek termékei legalacsonyabb lehetséges árát. Bár a terv állítólag nem jött össze, a cég elismerte a jogsértést és fizet.
Jogsértő árazási gyakorlat miatt 44 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Csányi Sándor áttételes tulajdonában álló Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt.-re - közölte a hivatal.

A közlemény szerint a Pick 2009 januárja és 2014 decembere között meghatározta az általa gyártott, és az egyes kereskedelmi partnerek (nagy-, illetve kiskereskedők) által az egyes akciós időszakokban értékesíteni kívánt termékek fix, illetve minimális nagy- és kiskereskedelmi árát. A Pick az általa javasolt fogyasztói árat ki is tudta kényszeríteni, mert kilistázással vagy más ellenlépéssel fenyegette partnereit, bár ezeket a gyakorlatban nem alkalmazta - áll a tájékoztatásban.

A GVH közleménye szerint a Pick teljes körűen elismerte a jogsértést. A hivatal szerint sérti a versenyjogot, ha egy gyártó a termékeinek általa javasolt fogyasztói árát, illetve annak elfogadását a kereskedelmi partnerei által kezdeményezett akciókban más feltételekhez (például átadási árhoz, szállított mennyiséghez) köti, és e feltételek teljesítésére megállapodásokat köt.

A GVH vizsgálata feltárta, hogy a megállapodások célja a verseny korlátozása volt, amit a felek is támogattak. A Pick abban volt érdekelt, hogy márkájának imázsát a versenytársakénál magasabb fogyasztói árakban is megjelenítse. Kereskedelmi partnerei pedig abban, hogy ne legyenek olyan viszonteladók, amelyek az adott Pick-terméket náluk olcsóbban árusítják - áll a közleményben.

A hivatal a bírság megállapításakor az egyes akciókat érintő megállapodásokból származó árbevételt vette figyelembe. Súlyosbító körülményként értékelte, hogy a nagy- és a kiskereskedelmi ár rögzítése súlyos jogsértésnek minősül és azt, hogy a Pick piacvezető szerepe miatt magatartása kihathat más vállalkozások magatartására, árazására.

Enyhítő körülményként értékelték, hogy az árelemzések nem támasztották alá egyértelműen, miszerint a boltok valóban betartották volna a Pick által javasolt minimálárakat. Ezen túlmenően pedig a Pick teljes körűen elismerte a jogsértést.

A Pick Szeged Zrt. módosította a GVH által kifogásolt árkialakítási gyakorlatot, korrigálta a működési hibákat - közölte a Csányi-cég az MTI-vel. A figyelmeztető jellegű bírságot a vállalat tudomásul veszi, az alkalmazott gyakorlatának módosításával pedig mindent megtett annak érdekében, hogy az tökéletesen megfeleljen a vonatkozó versenyjogi szabályoknak - szögezik le. A társaság lezártnak tekinti az ügyet és a jövőben is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy termékei teljes mértékben kielégítsék a fogyasztói igényeket - írták. A zrt. megjegyezte, hogy a vizsgálat folyamán végig együttműködött a GVH-val, amely ugyan elmarasztalta a vállalatot a kérdéses időszakban alkalmazott árkialakítási gyakorlatáért, de piaci hatást nem állapított meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.